Paikallisuutiset

K-Market Himanka on yksi kaupoista, jonka verkkosivuilta voi tilata ruuat kotiovelle – Ruuan verkkokauppa on nouseva trendi Pohjanmaan alueillakin: "Kotisohvalta voi valita, mitä tarvitsee", kehuu ruokaostoksia kotiin tilaava asiakas

On perjantaiaamu. KauppiasKatri Jukkola lähtee toimittamaan ruokaostoksia asiakkaiden kotiin. Yhdellä ovella vastassa on himankalainenJohanna Mäki, joka on tilannut ostokset kotiovelle jo muutamia kertoja.

Katri Jukkolan K-kaupan kotiinkuljetuksissa on pitkät perinteet.
Katri Jukkolan K-kaupan kotiinkuljetuksissa on pitkät perinteet. Kuva: Antti Varonen

K-Market Himanka otti verkkokaupan käyttöön tänä keväänä. Verkkokaupan hyvä puoli on asiakas Johanna Mäen mukaan sen helppous.

– Kotisohvalta voi valita, mitä tarvitsee. Pyrin tilaamaan viikon ruuat kerralla, mutta K-Market on niin lähellä, että käyn sielläkin. Mies on intohimoinen kaupassa kävijä, niin se sotkee asioita, nauraa Mäki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Moni ei ole varmaan vielä tajunnut tämän helppoutta Johanna Mäki Keskon verkkokaupan käyttäjä

Tällä kertaa Mäki on tilannut muun muassa salaattiainekset, vichyä, lihavalmisteita ja mökille grillattavaa.

– Moni ei ole varmaan vielä tajunnut tämän helppoutta. Varsinkin pienellä paikkakunnalla on tärkeää tukea aina paikallista yrittäjää.

Pahvilaatikkoon mahtui ruokaostokset kotiin ja mökille.
Pahvilaatikkoon mahtui ruokaostokset kotiin ja mökille. Kuva: Antti Varonen

K-kauppias saa itse päättää verkkokaupasta. K-Market Himangan kauppiaalle Katri Jukkolalle ostosten kotiinkuljetus on jo tuttua hommaa.

– Viemme joka tapauksessa kaksi kertaa viikossa ruokaostokset asiakkaille, jotka eivät itse pääse kauppaan. Tämä juontaa siihen, kun vaarini oli kauppiaana ja jo silloin vietiin ostoksia vanhoille ihmisille, kertooJukkola.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pieni paikkakunta hyötyy kauppiaan mukaan verkkokaupasta. Muuta asiakaskuntaa ovat muun muassa pariskunnat, joilla aika on tiukilla ja perheet, joissa on jo vanhempia lapsia.

– Himangalla on paljon sivukyliä, joissa ei ole ruokakauppaa, kuten Pöntiö ja Torvenkylä. Verkkokaupassa on tärkeää luoda luottamuksellinen asiakassuhde, kauppias miettii.

Toimitusalue yltää Lohtajalle, Hillilään Kannuksen lähelle ja Rahjaan. Tähän asti lähes jokainen tilaus halutaan kotiinkuljetuksena. Noutomahdollisuutta ei ole kauppiaan mukaan juurikaan käytetty.

– Kaupan verkkosivut on tehty asiakkaalle helpoksi, kiittelee Johanna Mäki.
– Kaupan verkkosivut on tehty asiakkaalle helpoksi, kiittelee Johanna Mäki. Kuva: Antti Varonen

Ruuan verkkokauppa nostattaa tasaisesti suosiotaan myös Keskipohjanmaan levikkialueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viimeisimpänä verkkokaupan otti käyttöön toukokuussa K-Market Mustikka Ylivieskassa. Ensimmäiset alueen verkkokaupat tulivat Nivalan ja Pietarsaaren K-Supermarketteihin vuonna 2015. Ruuan verkkokaupoille on alueillamme Keskon kehityspäällikönLasse Eklundin mukaan kysyntää, mistä kertoo jo mainituissa kunnissa usean vuoden pyörinyt verkkokauppa.

Ruuat on mahdollista tilata Keskon sivuilta kotiinkuljetuksena tai noutaa paikan päältä.

– Useimmilla kaupoilla on käytössä molemmat. Kauppa valikoi postinumeroperusteisesti, minne kuljetus rajautuu. Monilla paikallinen kuljetusliike hoitaa kuljetuksen, kertoo Eklund.

Toimitusajankohdan saa asiakas valita vapaasti. Nyt Katri Jukkolan työpäivä alkoi kuljetuksilla.
Toimitusajankohdan saa asiakas valita vapaasti. Nyt Katri Jukkolan työpäivä alkoi kuljetuksilla. Kuva: Antti Varonen

Ruokaostosten noutoautomaatteja Keskon kaupoissa ei vielä ole, vaan kaupan pihan parkkiruudussa on noutopistekyltit. Asiakas lähettää kaupalle tekstiviestillä nimensä, ja tilaus tuodaan autolle noutopisteelle. Maksuina käy verkkomaksu, maksu tilauksen yhteydessä tai asiakaskohtaisesti laskutus.

Keskusteluja Pohjanmaan alueiden uusista tulevista verkkokaupoista on Eklundin mukaan käyty.

– Suomessa ruuan verkkokauppamyynti on vielä aika pientä, noin puolen prosentin luokkaa. Pohjanmaan alueilla se on arviolta samaa tai hieman alle, sanoo Eklund.

Osuuskauppa KPO:lla on tällä hetkellä verkkokauppamahdollisuus ruokaostoksiin vain S-Market Kallentorilla Kokkolassa. Pilottikokeilu otettiin käyttöön keväällä 2017.

– Emme ole vielä siinä pisteessä, että olisimme päättäneet, mitä verkkokauppoja avataan jatkossa, kertoo KPO:n marketkaupan kehitysjohtajaJyrki Kentala.

S-Market Kallentorilla on sekä nouto- että kotiinkuljetusmahdollisuus. Niiden käyttö jakautuu Kentalan mukaan tasan. Kaupassa on noutolokerikot, joista tilaus haetaan annetulla koodilla. Kotiinkuljetus onnistuu ydin-Kokkolan alueella.

– Käyttäjiä on kasvavissa määrin, toteaa Kentala.

Fakta

S-ryhmän ja Keskon alueen verkkokaupat

S-Market Kallentori (Kokkola)

K-Supermarket Jeppis (Pietarsaari), Nivala, Haapajärvi, Piffi (Mustasaari), Wasa (avataan syyskuussa)

K-Market Kvevlax (Koivulahti), Torghallen (Uusikaarlepyy), Kälviä, Himanka, Mustikka (Ylivieska)

Lähde: Kesko ja Osuuskauppa KPO

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä