Paikallisuutiset

Luontoharrastaja näki ensi kertaa suden – eläin oli poliisin tähtäimessä

Leo Saarijärven risusavottareissu keskeytyi dramaattiseen näkyyn lähes Pietarsaaren keskustassa.

Pentti Höri

Viime maaliskuussa luontoharrastajaLeo Saarijärvi kyllästyi Pietarsaaren seudulla käytävään susikeskusteluun, jossa hän näki välillä hysterian piirteitä.

Tuolloisessa Pietarsaaren Sanomien haastattelussa hän katsoi suden kuuluvan osana suomalaiseen luontoon ja toivoi, että sille annettaisiin mahdollisuus ilman, että jokaista maatilan poikki kulkevaa sutta lähdetään päästämään päiviltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänellä oli lisäksi yksi harras toive.

– Olisi hienoa nähdä susi luonnossa. Aina kun kuljen metsäautotiellä, toivon näkeväni suden, Saarijärvi haaveili maaliskuussa.

Vajaat kaksi kuukautta myöhemmin hänen toiveensa toteutui, joskin tapa ja paikka yllättivät hänet täysin.

Saarijärvi oli juuri kääntynyt autollaan Kristiinankadulta Luutavuorenkadulle matkallaan Ådössä sijaitsevalle metsäpalstalleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän havaitsi juuri ennen Alholmintielle kääntymistään sataman suunnasta tulevat hälytysajoneuvot.

– Kaksi poliisiautoa tuli lujaa vilkut ja pillit päällä. Ajattelin pysähtyä odottamaan, että pääsevät menemään ohi. Ne kuitenkin pysähtyivät Luutavuorenkadun pyörätien eteen, ja aseistautuneita poliiseja juoksi ulos, Saarijärvi kertoo äkillisestä tilanteesta.

Autostaan noussut Saarijärvi näki lähietäisyydeltä rynnäkkökiväärillä varustautuneen poliisin, joka juoksi pyörätietä hieman sivummalle ja suuntasi aseensa puiden väliin Maskenin kerrostalon suuntaan.

Samassa Saarijärvi näki, mikä poliisin tähtäimessä oli. Ja siinä siunaamassa syntyi hänen ensimmäinen näköhavaintonsa sudesta luonnossa, arviolta 40–50 metrin päästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tai, tällaista kaupunkiluontoahan tämä on... olisin todellakin toivonut tämän tapahtuvan vähän toisenlaisissa olosuhteissa.

Tapahtumat etenivät sekunneissa. Susi kääntyi kannoillaan, ja poliisi jätti laukaisematta.

Leo Saarijärvi näki, miten eläin juoksi pienen pusikon läpi ja ylitti Alholmintien mormonikirkon takaa kadoten Vanhan sataman metsään.

– Ruskehtavan harmaa se oli ja aika solakan oloinen. Sen olemuksesta sain vaikutelman nuoresta sudesta.

Tapahtuma nostatti kiukun luonnonystävän pintaan. Aluksi Saarijärvi ei voinut käsittää, miksi eläin piti yrittää ampua sen sijaan, että se olisi hätistelty matkoihinsa.

Tilanteen hieman rauhoituttua hän ymmärtää virkavallan toimintaa paremmin. Susi oli tulossa sataman suunnasta ja mitä ilmeisimmin se oli matkalla kohti Luutavuorenkatua ja Skatan pohjoislaitaa.

Paikalta alkaa erittäin tiheä kaupunkiasutus. Matkaa esimerkiksi Pietarsaaren torille on noin kilometrin verran.

– Oikeastaan olikin hyvä, että poliisit saivat sen olemuksellaan pysäytettyä ja tekemään täyskäännöksen kohti syvempiä metsiä. Toivottavasti jättävät sen nyt rauhaan, Leo Saarijärvi sanoo samalla kun saa kuulla, että eläin on hävinnyt Ådön niemelle päin ja mittavaksi paisunut poliisioperaatio on keskeytetty.

Hän tapasi vielä aamupäivällä jahtiin hälytettyjä metsästäjiä risusavotallaan Ådössä ja kehotti näitä hätyyttämään suden matkoihinsa ampumisen sijaan.

– Yksi metsästäjä sanoi, että susi oli juossut jollakin pihalla Skutnäsissä neljän metrin päästä lasten hiekkalaatikosta. Eihän eläin katso mistä se menee, kun sitä jahdataan. Henkensä kaupalla vain juoksee suorinta tietä mistä sattuu pääsemään, Saarijärvi tuumaa.

Poliisi ilmoitti jahdin päättyneen ja eläimen suoriutuneen metsäalueelle hieman puolen päivän jälkeen perjantaina.

– Viimeinen näköhavainto eläimestä tehtiin Vattungin alueella. Se on todennäköisesti päässyt sieltä lähemmäs oikeaa elinympäristöään, rikoskomisarioOve Storvall toteaa.

Sutta jäljitti lukuisa määrä poliisipartioita, ja eläin oli määrä ampua tavoitettaessa. Suden kulkusuunta satamasta kohti keskustaa ja liikkuminen asutuksen välittömässä läheisyydessä johti nopeasti kaatopäätökseen.

– Siinä vaiheessa, kun petoeläin lähestyy asuttua aluetta ja kaupunkikeskustaa, poliisilla ei ole muuta vaihtoehtoa. Tehtävämme on suojella ihmisiä kaikenlaisilta vaaroilta, Storvall perustelee.

Poliisi sai aamupäivällä ensimmäisen susihavainnon Alholman vaiheilta.

– Irrotimme kaikki partiot asialle ja kutsuimme vapaavuorolaiset töihin. Partioita tuli myös muualta alueelta, Storvall kertoo.

Poliisi sai jahtiin myös riistanhoitoyhdistysten organisoimaa suurriistavirka-apua.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä