sunnuntai 16.12.2018 | 01:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Osaatko käyttää kodinkoneita oikein? Energiamerkinnät koneissa muuttuvat

Keskipohjanmaa+ | Ti 11.9.2018 klo 20:00

Martina Store

Kodinkoneiden energiamerkinnät muuttuvat lähivuosien aikana. Euroopan parlamentti on hyväksynyt aiempaa selkeämmät energiamerkinnät, jotka auttavat kuluttajia valitsemaan energiatehokkaampia kodinkoneita ja täten vähentämään energiankulutusta. A+ -luokituksesta luovutaan, ja tilalle tulee A-G -luokitus.

Kokkolan Gigantin kodinkonepuolen osastopäällikkö Anu Liedes kertoo, että muutos on hyvästä.

– Tänä päivänä luokitusskaalalta löytyvät asteikot A+++, A++, A+, B, C, D, E, F, G, mutta EU:n tiukentuneet säädökset ovat poistaneet markkinoilta käytännössä kaikki alle A:n tasolla olevat laitteet, joten tämä skaala ei palvele asiakasta juurikaan. Uusi skaala tuo selkeämmin esille energiatehokkuuden erot tänä päivänä markkinoilta löytyvien laitteiden välillä, Liedes toteaa.

Hän kertoo, että asiakkaan ostopäätökseen vaikuttavat pääasiassa laitteen ominaisuudet ja hinta. Halvin laite ei kuitenkaan aina pidemmän päälle ole se edullisin tai asiakkaan tarpeisiin sopivin.

– Laitteiden energiankulutuksessa on eroja. Saman kokoinen kylmälaite saattaa kuluttaa jopa puolet enemmän sähköä kuin toinen vastaava, jolloin alkuperäinen hintaero saattaa kaventua kovemman sähkönkulutuksen takia. Jos kaikkien kodinkoneiden valinnassa huomioidaan niiden energiatehokkuus, näkyy se myös sähkölaskussa, Liedes toteaa.

Liedes ohjeistaa tutkimaan energiamerkintöjä, puntaroimaan hinta-laatusuhdetta ja skaalaamaan laite omiin tarpeisiin sopivaksi. Kun kaikki kriteerit täyttävä laite on löytynyt, kannattaa kurkistaa ohjekirjan sisälle ennen laitteen käynnistämistä. Vääränlaisella käytöllä sähkölasku saattaa kasvaa tarpeettoman isoksi.

– Moni ei hoksaa, että esimerkiksi pesukoneiden pikaohjelmat ovat melkoisia energiansyöppöjä. Ne kuluttavat runsaasti enemmän sähköä kuin useamman tunnin kestävät normaalit pesuohjelmat. Tämä johtuu siitä, että pikaohjelma joutuu lämmittämään pesuveden nopeasti ja kuluttaa näin suuremman energiamäärän. Ohjekirjasta saa tietoa kunkin pesuohjelman kuluttamasta energiasta, Liedes toteaa.

Myös pesuaineen oikeaoppisella annostelulla voidaan pestä pyykkiä energiatehokkaasti. Liedes ohjeistaa, että pesuainetta kannattaa annostella paketin ohjeen mukaisesti.

– Suomalaiset ovat mestareita pesuaineiden yliannostelussa. Tosiasiassa liiallinen pesuaineiden käyttö aiheuttaa sen, että pesukone joutuu käyttämään enemmän vettä pyykkien huuhteluun, mikä ei tietenkään ole kovin energiatehokasta ja kuormittaa lisäksi ympäristöä turhaan. Joissakin uusimmissa koneissa on automaattinen pesuaineiden annostelu, joka annostelee juuri oikean määrän ainetta koneeseen laitetun pyykin määrän mukaan, Liedes toteaa. Tämä tuo säästöä pienempänä vedenkulutuksena ja toisaalta säästyneenä pesuaineena.

– Kodinkoneiden energiatehokkuus on siis paljolti myös käyttäjän käsissä. Energiatehokas käyttö lähtee liikkeelle siitä, että ei sijoiteta esimerkiksi kylmälaitteita uunin viereen tai että puhdistetaan pölyt jääkaapin takaa säännöllisesti ja muistetaan jättää laitteen yläpuolelle ilmankiertotilaa, Liedes ohjeistaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori