sunnuntai 19.2.2017 | 13:40
SÄÄ
KOKKOLA
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24
ke 4.1.2017 klo 12:00

Kokkola-lehti: Suunta on löydyttävä

Kaupunginhallitus on aloittanut kaupungin ensi vuoden talousarvion käsittelyn v.s. kaupunginjohtaja Stina Mattilan käsikirjoituksen pohjalta. Tosin Mattila on on ollut virassa vasta puolitoista kuukautta, joten hänen budjettiluonnoksensa heijastelee vahvasti muun muassa talousjohtaja Jari Saarisen johdolla pohjustettua käsikirjoitusta. Kaupunginjohtajan esitystä verotason korottamisesta ei voi pitää yllätyksenä. Vaikka taloutta kuinka yritetään saada kuriin, niin aina ratkaisuun liittyy myös verotuksen kiristäminen. Tietenkään 0,25 prosentin korotus yleiseen kunnallisveroon ei kenenkään taloutta kaada, mutta Kokkola kuuluu jo entuudestaan kovimmin verottavien kuntien kaartiin. Kaupungin taloudessa ensi vuosi on käänteentekevä. Jos taloutta ei vuodessa tai kahdessa saada pitävälle pohjalle, talouden tasapainottajina voivat olla ulkopuoliset selvitysmiehet.
Kaupungin
päätöksentekoa on viime vuosina hallinnut omituinen poukkoilu. Se on näkynyt muun muassa kaupunginvaltuuston budjettikokouksissa. Siellä on äänestää rätkäytelty milloin minkinlaisia päätöksiä ohi aiemmin tehtyjen esitysten. Sekin on merkillistä, että kaupunginhallituksessa budjetin valmisteluun osallistunut ja sitoutunut on kaupunginvaltuutetun roolissa muuttanut aiempaa kantaansa.
Kaupungilla
on edessään kiperä kouluverkkoselvitys. Kouluverkkoa on selvitetty jo niin kauan, että toteuttamisen ajan olisi pitänyt koittaa jo aikapäiviä sitten. Kaupunginjohtaja Stina Mattila edellyttää nyt, että jo tämän vuoden aikana tehdään selkeä verkkoselvitys. Mattilan näkemys on ainoa oikea. Ja kun laaja selvitys kerralla tehdään, siitä on myös pidettävä kiinni ja edettävä sen mukaan myös toteuttamisen tasolle. Viimeisen kymmenen vuoden aikana juuri investointien kohdalla päätöksenteko on ollut horjuvaa ja hapuilevaa. Jokaista mahdollista investointia on käsitelty yksitellen, mutta isompi kokonaisuus unohtaen. Tällainen menettely ei voi jatkua. On selvää, ettei kouluverkkoselvitystä voida tehdä kaikkia mahdollisia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Siltikin kertarutina on parempi kuin jatkuva kitinä. Ja kun päätökset on tehty, niistä on myös pidettävä kiinni. Ennusmerkit ovat sellaiset, ettei kaupungin ensi vuoden talousarviota saada kasaan helpolla. Syy on niinkin yksinkertainen kuin ensi kevään kuntavaalit. Lyhytnäköinen poliittisten irtopisteiden keruu tuppaa ajamaan kaiken järjellisen kokonaisedun edelle.
Simo Kattilakoski
simo.kattilakoski@kokkola-lehti.fi