sunnuntai 26.2.2017 | 23:20
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24
to 12.1.2017 klo 10:18

Etla: Finanssipolitiikan lievästi elvyttävä linja on järkevä kompromissi

Lievästi elvyttävän finanssipolitiikan kiristäminen vaarantaisi heiveröisen kasvun, katsoo Etla. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Hallituksen päätavoitetta työllisyysasteen nostamisesta 72 prosenttiin ei tulla saavuttamaan eikä julkisen velan kasvu pysähdy tavoitellulla tavalla, katsoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla Muistioita hallitukselle -julkaisussaan.

Etlan mukaan hallituksen talouspolitiikan tavoitteet ja politiikan yleislinja ovat kuitenkin oikeita. Etla katsoo, että finanssipolitiikan lievästi elvyttävä linja on järkevä kompromissi ristiriitaisten tavoitteiden välillä. Finanssipolitiikan kiristäminen vaarantaisi heiveröisen kasvun.

- Kasvu on huteralla pohjalla ja perustuu kotimaiseen kysyntään. Emme halua lyödä kasvua päähän ennen kuin vienti lähtee vetämään, Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä sanoo.

Vihriälä painottaa tarvetta rakenteellisiin uudistuksiin, jotka poistaisivat leikkaustarvetta pidemmällä aikavälillä. Hallituksella on ollut erimielisyyttä huhtikuun puoliväliriihen leikkaustarpeesta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on varoitellut, että puoliväliriihessä on edessä 1-2 miljardin lisäleikkaukset. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja perussuomalaiset taas eivät usko lisäleikkauksia tarvittavan heti kuntavaalien jälkeen pidettävässä puoliväliriihessä.

- Sipilä on oikeassa, että leikkauksia ei tarvita. Jos taas Sipilä väittää, että kaikki vaikeat päätökset on tehty, siinä hän ei ole oikeassa. Vaikeita rakennepäätöksiä on tekemättä, Vihriälä sanoo.

Työllisyystavoite ei täyty uudistuksillakaan

Etla tarjoaisi rakenneuudistuksiksi esimerkiksi paikallisen sopimisen edistämistä lainsäädännöllä, kotihoidontuen keston tai tason pienentämistä ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Porrastus tarkoittaa sitä, että ansiosidonnaisen taso laskisi työttömyyden pitkittyessä.

Etla kritisoi hallituksen koulutusleikkauksia liian pitkälle meneviksi. Tutkimuslaitoksen arvion mukaan hallitus leikkaa koulutuksesta vuoteen 2019 mennessä 1,2 miljardia euroa. Jos leikkausten joukkoon ei laske sosiaalipolitiikkaan kuuluvia opintotuen ja osin varhaiskasvatuksen leikkauksia, summa on 700 miljoonaa euroa. Etla tarjoaa korjausliikkeeksi huomattavasti merkittävämpää yliopistojen pääomittamista.

Vihriälä arvioi työllisyysasteen jäävän 70 prosentin tuntumaan hallituskauden päättyessä vuonna 2019. Hänen mukaansa hallitus ei edes Etlan suosituksia seuraamalla pääsisi kovin paljon lähemmäksi 72 prosentin tavoitettaan, sillä rakennemuutosten valmistelu vie aikaa ja muutosten vaikutukset eivät näy heti.

- Rakenteelliset muutokset vahvistaisivat kuitenkin julkisen talouden näkymää. Silloin voitaisiin jatkaa lievästi elvyttävällä linjalla tai jopa laittaa hieman lisää esimerkiksi yliopistoihin tai ammattikouluihin, Vihriälä arvioi.

Etlan tutkijat ovat laatineet hallitukselle muistioita, joissa arvioidaan hallituksen talouspolitiikkaa. Muistioissa tarkastellaan erityisesti sitä, millaista talouspolitiikkaa hallituksen pitäisi loppukautenaan harjoittaa.