SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
la 23.7.2016 klo 06:00 [päivitetty to 16:33] 0

Selänne: Voihan Pokémon!

Minä tein sen! Nappasin ihka ensimmäisen Pokémonini, Squirtlen pihapuskastamme illan kähmässä. Nyt en yhtään tiedä, mitä sen kanssa pitäisi tehdä, mutta oivaltamisen ilo oli vanhalla iso.

”Ai jaa, tässä näkyy ihan oikeat tiet ja tuo harmaa pötkylä tossa on meidän pihatie. Jos minä kävelen sitä pitkin näin, niin teen sen myös pelissä”

”No nyt sen otuksen pitäisi olla tuossa aitan nurkalla, ison kiven juuressa. Katsos ihmettä, siellähän se on. No miten se nyt sitten napataan. Heittämällä pallo päin sen pläsiä”

Muutaman hutin jälkeen onnistuin, minkä jälkeen tanssin yksin pihalla pienen voitontanssin. Naapurit varmaan ajattelivat, että nyt se on seonnut lopullisesti.

Uudessa Pokémon-pelissä on se hyvä puoli, että se pistää pelaajansa liikkumaan. En minäkään olisi iltamyöhällä muutoin lähtenyt itikoiden syötäväksi, ellei pihan perukoilla olisi ollut tämä Squirtle minua odottamassa.

Vaan onpa tämä uusi peli tuonut mukanaan muutaman huolestuttavankin ilmiön, nimittäin liikenteessä holtittomasti poukkoilevat lapset. Somessa leviää parasta aikaakin varsin pelottava video lapsista, jotka heittävät pyöränsä kesken ajon keskelle tietä ja hyppäävät vauhdilla auton eteen kännyköidensä kanssa. Luojan kiitos auton kuljettajalla oli refleksit kohdallaan.

On toki mahdollista, että he halusivatkin kuvata kadulla jonkin perhosen, mutta pidän sitä jokseenkin epätodennäköisenä.

Myös Liikenneturva julkaisi tällä viikolla ohjeita asian tiimoilta ja kehottaa autoilijoita erityiseen tarkkaavaisuuteen. Pelaajia puolestaan ohjeistetaan kiinnittämään enemmän huomiota elävään elämään, Pokémon-jahdissa kun ei oikeasti tarvitse tuijottaa ruutua koko ajan, vaan riittää, kun välillä tarkistaa suuntaa.

Oman, varsin lyhyen kokemukseni jälkeen voin sanoa, että kyllä sen kännykän näyttöä halkovan harmaan pötkylän pitäisi kertoa pelaajalle tien olevan lähellä. Huomio, pitäisi. Ja jokaisen, joka osaa käyttää kännykkää, pitäisi ymmärtää, että tiellä on liikennettä.

Itse pelikin kehottaa pelaajia kiinnittämään huomiota ympäristöönsä pelin aikana.

Mitä me sitten voimme asialle tehdä? Kieltäminen olisi sangen typerää, joten ajatellaanpa asiaa pidemmälle. Pokémon Go on vähän kuin geokätköilyä. Siinäkin kuljetaan pitkin maita ja mantuja GPS-signaalin perässä. Geokätköily on usein koko perheen yhteinen harrastus, joten mikä estää koko perheen lähtemistä yhdessä pokettamaan?

Ei mikään muu kuin vanhempien asenne. Yhdessä pelaamalla lapsia voi ohjeistaa turvallisuudesta ja vaikka ei itse niin pelistä perustaisikaan, pelin aikana saa kokea taatusti monta mukavaa hetkeä läheistensä kanssa.

Joten eiköhän heittäydytä ja lähdetä jahtiin. Älkää ihmetelkö, jos näette minut pyörimässä paikallani kännykän kanssa ”H-Moilasen” näköisenä. Minä poketan.

Satu Kangas-Viljamäki

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori