SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
to 18.8.2016 klo 06:00 0

Eetu Kupulisoja: Iso-D vie mielenkiinnon

Ei, nyt ei puhuta Ilkka Lipsasesta, vaikka otsikosta voikin vetää yhtäläisyysviivat Dannyyn. Hänen esiintymisensä Rion kesäolympialaisissa olisi mielenkiintoa nostattava tekijä, mutta se toinen d:llä alkava asia on erittäin masentava.

Doping siis. Suoranainen vitsaus, jota jossain määrin käyttävät kaikki.

En minäkään sitä haluaisi uskoa, mutta näin se vaikuttaisi olevan. Kilpailu huippu-urheilussa on niin kovaa ja marginaalit pieniä, että kaikki kivet menestyksen saavuttamiseksi halutaan kääntää. Valitettavasti näissä käännöissä pelataan hyvin usein sääntöjen ja moraalin rajamailla pysymättä kuitenkaan niiden sisäpuolella.

Rion juhlavissa palkintoseremonioissa ei ratkea vielä mitään. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, mitalit vaihtavat osoitetta vielä vuosienkin päästä. Esimerkiksi kahdeksan vuoden takaisista Pekingin olympialaisista on tänäkin vuonna julkaistu kymmeniä käryjä, jotka koskettavat myös kärkisijoja.

Systemaattisesta, valtiojohtoisesta dopinginkäytöstä kärähtäneiden venäläisten osallistumisoikeudesta Rion kilpailuihin oli epäselvyyksiä vielä pari viikkoa ennen kisojen alkua. Tällaiset asiat ovat omiaan tahrimaan olympialaisten kilpeä.

Myös muita epäkohtia olympialaisiin liittyy. Näin hiljattain jossain lehdessä gallupin, jossa oli kysytty urheiluvaikuttajilta ja kahdelta 80-luvun olympiakävijältä, ovatko olympialaiset kasvaneet suhteettoman isoksi tapahtumaksi. Otos oli pieni, mutta tulos varmasti suuntaa-antava: urheilijoiden mielestä kekkerit alkoivat karata käsistä jo heidän aktiiviaikoinaan, kun taas pikkutakkiosasto ei nähnyt nykyisen kokoisissa kilpailuissa ongelmaa.

Ainakin minulle on selvää, että nykymuotoisissa olympialaisissa on aivan liikaa lajeja. Lähestulkoon kaikki joukkuelajit voisi puolestani jättää olympialaisten ulkopuolelle. Myös esimerkiksi pyöräilyn ja tenniksen asema on kyseenalainen, sillä vaikkapa Ranskan ympäriajon tai Wimbledonin tennisturnauksen voitto nauttii lajipiireissä huomattavasti olympiakultaa suurempaa arvostusta.

Monessa lajissa, kuten yleisurheilussa ja ammunnassa, olympialaiset ovat kilpailuista suurin ja kaunein. Tällaisten lajien ympärille koko kisat pitäisi rakentaa.

Kirjoittaja on Nivala-lehden määräaikainen toimittaja

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori