SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
pe 23.9.2016 klo 11:00 [päivitetty pe 12:18] 0

Nylundin hieno muistokonsertti Pietarsaaressa

Anneli Carlson-Suojoki

Bernhard Nylund oli paitsi erinomainen klarinetisti ja pedagogi, myös lämmin, persoonallinen ja vaatimaton ihminen, jonka poismeno viime vuoden kesänä oli suuri menetys Pietarsaaren musiikkielämälle. Myös kokkolalainen konserttiyleisö on saanut kuulla Nylundin klarinetin sulavaa soittoa ja pehmeää sointia, olihan hän lukuisia kertoja mukana avustajana Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konserteissa. Nylundin menestyneimmät oppilaat ovat nyt tehneet todella hienon työn järjestäessään opettajansa muistoksi ilmaiskonsertin, joka tarjosi samalla myös oivan katsauksen klarinetille sävellettyyn musiikkiin ja instrumentin monipuoliseen sointikirjoon. Mukana oli viiden klarinetistin lisäksi myös tätä konserttia varten koottu jousikvartetti.

Avausnumero oli täysosuma, Francis Poulencin kahdelle klarinetille sävelletyn sonaatin kaunis hidas osa. Pröystäilemätön ja eteerisen haikea Romanssi peilasi musiikin keinoin niin soittajien kuin yleisönkin tuntemuksia tavattoman koskettavasti luoden tunnelman, joka viipyi salissa koko konsertin ajan. Parempia tulkkeja ei olisi voinut kuvitella kuin Nylundin tähtioppilaat Christoffer Sundqvist ja Björn Nyman, molemmat kansanvälisestikin merkittäviä soittimensa taitureita.

Vaikka kyseessä oli muistokonsertti, valtaosa musiikista oli valoisaa ja duurivoittoista, joka vain hetkittäin peittyi varjoihin kuin ohimennen. Carl Maria von Weberin Fantasia-osa B-duuri-klarinettikvintetosta oli tällainen hetki, jossa jousien säestämän klarinetin laulu puhutteli lämmöllään ja intiimiydellään. Hitaaseen osaan Mozartin Klarinettikvintetosta osallistuivat kaikki viisi klarinetistia sekä jousikvartetto täyttäen salin sydämellisellä ja lähes hartaalla tunnelmalla, olihan kaikilla soittajilla ollut Nylundiin henkilökohtainen suhde joko oppilaana tai kollegana.

Kuultiin myös paljon iloista ja vallatontakin musiikkia, kuten Kullervo Mutasen virtuoosinen Iloiset klarinetistit, jonka tulkinta villitsi yleisön huutoihin ja tömistyksiin. Konsertti päättyi ajatuksen kanssa valituilla ja Petri Judinin sovittamilla pikkukappaleilla kaikkien viiden klarinetistin voimalla. Schumannin Träumerei, Mancinin Moon river, Jacques Brelin Ne me quitte pas ja Stan Getzin ikivihreä Misty, siinä musiikkia joissa haikeus ja ilo sulautuivat yhteen saaden kuulijat tuntemaan kiitollisuutta siitä, että Pietarsaaressa on elänyt ja vaikuttanut Bernhard Nylundin kaltainen musiikkipersoona.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori