SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
la 3.12.2016 klo 06:00 0

Islamin on uudistuttava

Puheenvuoro -

Kari Salminen

Vaadittaisiin aivan erityistä absurdia mielikuvitusta sanoa, että Somaliasta kotoisin oleva hollantilainen Ayaan Hirsi Ali on rasisti. Vihapuhujakaan hän ei ole, koska hän ei puhu vihaa vaan analysoi esi-isiensä uskoa.

Hän on islamilaistaustainen aktivisti ja kirjailija, joka sanoo: islamin on uudistuttava. Sen on käytävä läpi sama modernisaatio, jonka kristinusko ja juutalaisuus ovat käyneet.

Ali haluaa antaa tukensa edistyksellisille imaameille ja oppineille, joiden mukaan islamin on lakattava olemasta teokratia, jollaisia ovat muslimienemmistöiset maat.

Sananvapaus, demokratia, vähemmistöjen oikeudet ja oikeusvaltion periaatteet eivät toteudu teokratiassa, jossa jumaluusoppi säätelee kaikkea.

Edes eurooppalaiset muslimit eivät kyselytutkimusten mukaan ole kovin laajalti vapauksien ja oikeuksien kannalla.

Tämän on muututtava, sanoo Ali teoksessaan

Harhaoppinen – Miksi islam tarvitsee nyt uskonpuhdistusta
(Scanria 2016): ”… oikeus ajatella, puhua ja kirjoittaa vapaasti ja pelkäämättä on paljon pyhempi asia kuin yksikään uskonto.”

SaksalaisfilosofiPeter Sloterdijk on arvellut, että poliittinen islam on ”mahdollinen kommunismin seuraaja”, jolla on ”suurellinen maailmankuva” ja kommunismiin verrattavissa oleva taipumus kanavoida tyytymättömyyttä.

Samalla linjalla on Ayaan Hirsi Ali. Hänen mukaansa ei ole erikseen poliittista islamia. Islam on poliittista.

Harhaoppinen
-teoksen tärkein teesi on se, että on vaarallista irrottaa islamistien väkivallanteot niitä innoittavista opeista ja ideologiasta, jotka perustuvat suoraan
Koraaniin
ja Hadith-perimätietoon.

Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, eivätkä kaikki terroristit ole muslimeja, mutta terroristien ja jihadistien opit nousevat suoraan islamista, jonka varaan rakennetuissa yhteiskunnissa ei suvaita mitään opista poikkeavaa. Naisten osa on alisteinen, ja homoseksuaalien, toisuskoisten, uskosta luopuvien ja ateistien kohtalona on torjunta, vaino ja joskus kuolema. Tämä ei ole koko totuus islamista, mutta se on islamia, teologis-yhteiskunnallisesti perusteltua ja sharia-lain takaamaa oppia.

Islamia ja sen johtajia on pidettävä tilivelvollisina, kunnes uskonto uudistuu ja väkivallan ja suvaitsemattomuuden opillinen tukeminen loppuu. Liberaaleja arvoja on puolustettava lännessä, ja niihin on kannustettava myös islamilaisissa maissa. Lännen edistykselliset ryhmät monikulttuurisuuden kannattajista feministeihin ovat hyvin hiljaa islamin suvaitsemattomasta puolesta, vaikka sen tuomitseminen olisi myös muslimien etu ja tie tulevaisuuteen.

Alin mukaan islamilaista kulttuuria ei voi uudistaa pommeilla ja sotilasjoukoilla. Se tapahtuu ajattelua muuttamalla ja muutosta tukemalla. Pitää tunnustaa, että ongelmien perustana on itse islam eivätkä sen poikkeamat.

Maltillisetkin muslimit hyväksyvät helposti kiihkoilevien imaamien sanoman, koska se ei edellytä uskosta luopumista tai sen muuttamista. Uskonnon kritiikki leimataan islamin piirissä jumalanpilkaksi, josta saa rangaistuksen.

Lännessä vähemmistöjen ja naisten oikeudet, ilmaisunvapaudet ja liberaali demokratia ovat arvoja tai instituutioita, joista ei kirjoittajan mukaan voi luopua. Monikulttuurisuus ei voi tarkoittaa yhden monokulttuurisen opin suvaitsemattomuuden hyväksymistä. ”Vapautemme eivät ole valinnaisia”, kirjoittaa aktivisti.

Yksi islamin ongelmista on tämänpuoleisen elämän torjunta. Tähtäin on tuonpuoleisessa. Ainoastaan islamissa taivaspalkinnon saa se, joka tuhoaa muita ihmisiä vääräuskoisina.

Fundamentalismi on valtavirtaa.

Koraani
on muslimeilla suoraa Allahin sanaa, kirjaimellisesti totta ja ikuista. Sen kyseenalaistaminen tai kriittinen tarkastelu on rikos. ”Jos uskosta luopumisesta olisi lakattu rankaisemasta, islamia ei enää olisi”, sanoi Muslimiveljeskunnan johtajiin kuuluva Jusuf Al-Qarawadi.

Seitsemäntoista muslimienemmistöistä maata on julistanut islamin valtionuskonnokseen. Oikeuskäytännöt perustuvat shariaan. Uskovat alistuvat vapaaehtoisesti, mutta toisin valitsevia ei suvaita.

Ayaan Hirsi Ali esittää islamin uudistumisen periaatteet:

1. On taattava, että Muhammedia ja

Koraania
voidaan tulkita ja kritisoida.

2. On painotettava ensisijaisesti maanpäällistä elämää, ei tuonpuoleista.

3. On kahlittava sharia ja annettava maalliselle laille valta sen sijaan.

4. On lopetettava ”hyvään käskeminen” ja ”pahan kieltäminen”.

5. On lopetettava jihadiin kannustaminen.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.
Yksi islamin ongelmista on tämänpuoleisen elämän torjunta.

Taivaspalkinnon saa se, joka tuhoaa muita ihmisiä vääräuskoisina.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori