keskiviikko 20.6.2018 | 03:23
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
la 4.2.2017 klo 08:20 0

Leluja on liikaa - kaikilla ei mahdu leikkimään. Mikä avuksi?

Terhi Leskinen on siivonnut kotiaan suosittua KonMari-metodia noudattaen. Nyt hän aikoo soveltaa sitä lastenhuoneeseen. Pojat
Urho ja Sisu
kaipaavatkin lisää tilaa leikeilleen.
Ville Koivuniemi, teksti Jukka Leinonen, kuvat

Leskisten lastenhuoneessa vallitsee yleinen ongelma – tavaraa on niin paljon, ettei kaikilla leluilla mahdu leikkimään.

Muuta kotiaan viime aikoina paljon järjestellyt Terhi Leskinen aikoo ottaa härkää sarvista ja tehdä poikiensa Urhon, 10, ja Sisun, 8, kanssa huoneeseen tilaa.

– Dinot saavat ainakin lähteä, Urho Leskinen toteaa avatessaan yhden laatikoista.

– Tai oikeastaan tuon suuta aukovan dinosauruksen minä haluan säästää. Se oli niin kalliskin, hän jatkaa.

Terhi Leskistä naurattaa. Dinosaurus tuo mieleen Helsingin-reissun, jonka aikana Urho halusi kuluttaa koko matkakassansa kyseiseen dinosaurukseen.

– Se tuottaa sinulle ehdottomasti iloa, Terhi Leskinen tuumaa pojalleen.

Ilon tuottaminen on ollut Leskisen mielessä, kun hän on raivannut huusholliinsa tilaa suositulla japanilaisen Marie Kondon luomalla KonMari-metodilla.

Nyt Leskiset testaavat sen oppeja lastenhuoneeseen.

– Ydin tässä on se, että aikuiset eivät voi tehdä päätöksiä lasten puolesta, Leskinen huomauttaa.

Ammattijärjestäjänä Turussa toimivan Ilana Aallon korviin etenkin Leskisten lastenhuoneen siivoamisen metodi kuulostaa järkevältä.

Leluja järjestellessään kannattaa ajatella arvoa siitä näkökulmasta, paljonko ne tuottavat iloa.

Aallon mukaan useat lapset ovat hyvinkin halukkaita luopumaan vanhoista leluistaan, kun he ymmärtävät saavansa lisää leikkitilaa tai saavat tietää lelujen päätyvän toisille lapsille.

Toisille vanhasta luopuminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä.

– Tuollaisissa tilanteissa vinkkini on, että silloin kannattaa siirtää osa leluista säilytykseen eri huoneeseen vaikkapa muutamaksi kuukaudeksi, Oulussa työskentelevä ammattijärjestäjä Sari Lämsä sanoo.

Usein ihmiset kipuilevat lahjaksi saatujen tavaroiden raivaamisessa.

Lämsän mukaan yleisohjeena kannattaa pitää sitä, että lahjaksi saataessa tavaran omistussuhde muuttuu, joten lahjatavaran voi hyvin kierrättää eteenpäin, jos sille ei ole käyttöä.

Aalto ja Lämsä molemmat korostavat, että lastenhuone kaipaa järjestelyä silloin, kun lapset eivät mahdu siellä enää hyvin leikkimään.

Toisaalta vaikka tilaa olisi runsaasti, liikaa leluja voi antaa lapselle liikaa myös virikkeitä. Puhutaan jopa viriketulvasta, joka häiritsee joidenkin lasten keskittymistä.

– En silti usko, että tavaroiden määrä lastenhuoneissa tulee äkkiä suuresti muuttumaan. Niihin liittyy niin paljon asioita. Aikuiset saattavat käsitellä niiden kautta omia lapsuuden traumojaan, niillä osoitetaan rakkautta ja ilahdutetaan.

Ennen kaikkea Aalto ja Lämsä muistuttavat, että lapset ovat omien leikkiensä parhaita asiantuntijoita. Aikuisen ei siis pidä yrittää päättää lapsen puolesta, mitkä lelut ovat mieluisampia kuin toiset.

Leskisillä pojat ovat lelujen raivaamisesta mielissään, koska tietävät saavansa huoneeseensa lisää tilaa.

Sisu Leskinen on jo miettinyt, mihin dinosaurukset voisivat matkata seuraavaksi.

– Annetaan ne sukulaisten lapsille tai sitten hyväntekeväisyyteen!

Tästä on kyse

Ilo ratkaisee tavaran kohtalon

KonMari-metodilla viitataan japanilaisen ammattijärjestäjän Marie Kondon elämänhallintametodiin.

Metodin lähtökohtana on, että ihminen käy omaisuutensa läpi kysyen itseltään jokaisen tavaran kohdalla, tuottaako se hänelle iloa. Jos tavara ei tuota iloa, ja elo ilman kyseistä tavaraa onnistuu, se ”maritetaan” eli siitä luovutaan.

Vaikka metodia noudattavat päätyvät usein karsimaan suuria määriä tavaroistaan, se ei ole sen varsinainen ydin. Sen sijaan tarkoitus on luopua kaikesta, mitä ei tarvitse.

Ominaista KonMari-metodille on myös, että jokainen huolehtii vain omista tavaroistaan. Siitä syystä esimerkiksi lastenhuonetta siivotessa lasten täytyy saada olla mukana.

Marie Kondon kirjoittama KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika -kirja (Bazar kustannus, 2014) on ollut pitkään ostetuimpien ja lainatuimpien tietokirjojen joukossa.

Viime vuonna Kondolta ilmestyi suomeksi KonMari – Iloa säkenöivä järjestys -kirja. Myös muiden kirjoittamia kirjoja aiheesta on tulossa.

Metodi on synnyttänyt myös yhteisöjä. Esimerkiksi Konmari Suomi -Facebook-ryhmässä on yli 33 000 jäsentä.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori