keskiviikko 20.6.2018 | 03:24
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
su 5.2.2017 klo 19:20 0

Asiantuntijan vinkki: Kun olet somessa, ole aktiivisesti läsnä, vaikuta ja kommentoi hyvin

Elina Pajunen

Puhelinta ei malta laskea kädestä, kun ei tiedä, mistä kaikesta jää mahdollisesti paitsi. Ilmiöllä on englannin kielestä tuleva nimikin, fomo (fear of missing out).

Mistä oikein on kysymys, sosiaalista mediaa tutkinut sosiaalipsykologi Suvi Uski?

– Tämä on ihmiselle luonnollinen ilmiö: Jos et ole ryhmän aktiivinen jäsen, olet vaarassa joutua ulos. Se on ihmiselle iso ja hirveä uhka.

Keitä pelko ulkopuolelle jäämisestä erityisesti koskee?

– Tämä korostuu nuorilla, joilla identiteetti on vasta rakentumassa. Jos kaverit höpöttävät WhatsAppissa edellisillan bileistä tai seuraavan päivän tapaamisesta, keskustelussa pitää olla mukana.

– Identiteettiä rakennetaan juuri sillä, että ollaan aktiivisia omissa viiteryhmissä. Jos olet näkymätön, et ole olemassa.

– Tämä ei ole siis niinkään ihmisen kuin jatkuvan läsnäolon mahdollistavan sosiaalisen median vika. Teinitkin kaipaavat välillä saada vain olla, mutta ristiriita syntyy sosiaalisesta pakosta.

– Ihmiset ovat myös erilaisia. Toiset tarvitsevat enemmän sosiaalista hyväksyntää kuin toiset. Lisäksi on elämänvaiheita, jolloin tietyt ryhmät ovat erityisen tärkeitä.

– Työelämässä niillä, joilla on hyvin vahva työidentiteetti, voi olla tarve näyttää esimiehille ja muille, että on aina tavoitettavissa.

Mitä asialle voi tehdä?

– Jatkuva läsnäolo somessa vaikuttaa esimerkiksi keskittymiseen, oppimiseen ja sitä kautta menestymiseen. Ihmiset väsyvät. Onneksi ihmiset ovat myös nerokkaita kehittämään ratkaisuja hyvinvoinnin tueksi.

– Uskon, että jo lähiaikoina alkaa olla yhteisesti sovittuja pelisääntöjä ja että pian aletaan kehuskella sillä, kuinka pitkään kukakin ei ole tavoitettavissa.

– Sitä odotellessa voi keskittyä laatuun. Silloin kun olet somessa, ole aktiivisesti läsnä, vaikuta ja kommentoi hyvin. Silloin siellä ei tarvitse roikkua koko päivää.

”Pian aletaan kehuskella sillä, kuinka pitkään kukakin ei ole tavoitettavissa.”

Suvi Uski

Sosiaalipsykologi

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori