SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
ti 14.2.2017 klo 19:30 0

Homekoira vainuaa nopeasti paikat, jotka on syytä tutkia

Homekoira haistaa homeet tarkasti, mutta se on vasta lähtöpiste muille tutkimuksille.

Homekoirapalvelujen taso on kirjava. Alan yhdistys pyrkii nostamaan laatua tasokokeilla.
Antti Pasanen, teksti Pekka Peura, kuvat

Homekoirien käyttö on vakiintunut yhdeksi työkaluksi sisäilmaongelmien selvittelyssä ja asuntokauppoihin liittyvissä kuntotarkastuksissa.

Oli nuuskittavana sitten kerrostalokoti tai iso koulurakennus, koulutettu koira ilmaisee luotettavasti jos homeen hajua jostakin leijailee. Tarkastus on nopea eikä rakenteita tarvitse rikkoa.

Silti pelkästään koiran merkkausten perusteella ei pidä sännätä perumaan kauppoja tai repimään ulkoseinää auki.

Koiran ilmaisema haju on vasta lähtöpiste tarkemmille tutkimuksille, eikä yöuniaan ole syytä menettää, sanoo konsulttitoimisto FCG:n sisäilma- ja rakennusterveysosaston toimialajohtaja Juhani Pirinen.

– Aina kannattaa käyttää homekoiran lisäksi rakennusteknistä asiantuntijaa, esimerkiksi kosteusvaurioihin erikoistunutta ammattilaista tutkimassa tilannetta ja suunnittelemassa jatkotoimet.

Kuten räjähde- ja huumekoirat, homekoira on koulutettu ilmaisemaan tiettyjä hajuja.

– Hajujen lähde voi kuitenkin olla aidosti kosteusvaurioitunut rakenne tai ilmavuoto esimerkiksi rossipohjaisen talon ryömintätilasta, jolloin rakenteissa ei ole ongelmaa vaan kyse on ”maan hajun” kulkeutumisesta, Pirinen sanoo.

Helpoimmassa tapauksessa haju häipyy rakojen tiivistyksellä tai tuloilmanvaihdon lisäämisellä. Tosin ryömintätilojakin joudutaan usein korjaamaan.

Suomen homekoirayrittäjien yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Grönman painottaa, että koiran ohjaajan on tärkeää tuntea erilaisia rakentamistapoja, ilmanvaihtoratkaisujen toimintaa sekä eri aikakausien rakennuksille tyypillisiä riskirakenteita.

– Tätä työtä on vaikea tehdä hyvin, jos ei pysty analysoimaan, minkä takia koira ilmaisee jotakin kohtaa.

Kolmetoista vuotta alalla toiminut Grönman muistelee, että hänen aloittaessaan Suomessa toimi kuusi homekoirayrittäjää. Nyt palveluja tarjoaa ainakin puolensataa yrittäjää.

Tähän liittyy myös ongelmia. Homekoirapalvelujen tarjoamista ei ole mitenkään säännelty, vaan kuka tahansa voi ryhtyä alalle ilman koulutusta.

– Valitettavan paljon on sellaistakin toimintaa, jossa tekeminen ei perustu oikein mihinkään, Grönman sanoo.

Homekoiraohjaajan koulutusta kyllä on tarjolla, esimerkiksi Keski-Pohjanmaan maaseutuopistossa

Laatutason varmistamiseksi homekoirayrittäjien yhdistys on muutaman viime vuoden aikana rakentanut koirien tasontarkastusjärjestelmää. Ympäristöministeriö tuki työtä Kosteus- ja hometalkoot -ohjelmassa, joka päättyi 2015.

– Pyrimme viemään järjestelmää siihen suuntaan, että homekoira-alalla olisi itsevalvontaa.

Mallina käytetään virkakoirien kokeita. Grönman itse on kouluttanut vuosia muun muassa räjähde- ja rajakoiria.

Homekoirien tasokoe on maksullinen, mutta avoin kaikille. Siihen kuuluu kolme etsintäkoetta, hajuerottelukoe ja ohjaajan kirjallinen koe.

Grönman kuvaa koetta tiukaksi. Koira ei saa jättää ilmaisematta yhtäkään kohdetta, jossa hometta on. Piilotetuista homekätköistä taas pitää löytää 80 prosenttia. Myös ohjaajan tarkastusraportti arvioidaan. Testausta on järjestetty aidoissa kohteissa, esimerkiksi kosteusvaurioituneissa kouluissa.

Toistaiseksi yhdistyksen testin on läpäissyt kahdeksan koiraa eri puolilta Suomea.

Hyvän home-etsivän voi kouluttaa monista roduista, Grönman kertoo. Hänen koiransa ovat parsonrussellinterrierejä.

– Ehkä villakoiraa en tässä hommassa saisi toimimaan, hän naurahtaa.

Mitä sitten esimerkiksi noin 120 neliön omakotitalon tarkastaminen maksaa? Hinta vaihtelee eri puolilla maata, mutta keskihinta osaavalla yrittäjällä asettuu noin 500 euroon, Grönman kertoo.

– Siitä vaihtelua on plus miinus parisataa euroa.

Tutkimuksen laajuudessa on yrittäjäkohtaisia eroja. Osa käyttää kohteen tutkimiseen koiran lisäksi lämpökameraa, kosteusmittareita ja merkkisavuja.

Osa koirayrittäjistä taas käyt- tää yhteistyökumppaneita, jotka selvittävät esimerkiksi rakenteiden tai ilmanvaihdon tilanteen. Tällöin koiraa käytetään vain ilmaisemaan kohdat, joista hajua tulee.

Hyvän homekoiran koulutus kestää ainakin pari vuotta.

Koira koluaa noin 120-neliöisen kodin parissakymmenessä minuutissa.
Haista home, Zara!

Antti Pasanen

Näin innokasta töihin lähtijää harvoin näkee. Häntä piiskaa vimmatusti, eikä piskuinen terrieri millään malta pysyä paikallaan.

– Zara tietää jo meikäläisen vaatteista, että nyt mennään töihin, kertoo koiran isäntä
Marko Hand.

Kymmenvuotias parsonrussellinterrieri on koulutettu ilmaisemaan parikymmentä hometta ja sientä, joita kosteusvaurioiden seurauksena yleisesti tavataan.

Koiralle homeiden etsintä on riemukasta leikkiä. Löytönsä Zara ilmaisee raapimalla kohtaa vimmatusti.

Iissä
Pohjois-Pohjanmaalla asuvan Handin varsinainen leipätyö on Rajavartiolaitoksella, mutta jo vuosia hän on tehnyt sivutöinä homekoiratutkimuksia.

Suurin osa asiakkaista on yksityisasuntojen omistajia. Epäily mahdollisesta homeongelmasta on herännyt, kun kotona tuntuu outo haju, perheessä on jatkuvaa nuhaa, hengitystietulehduksia tai vaatteissa ”mummolan haju”.

Usein homekoira tilataan myös ennen asuntokauppoja.

– Ostajat ovat nykyään entistä valistuneempia asuntojen kunnon suhteen, Hand kertoo.

Uransa aikana Zara on kolunnut läpi satoja kohteita: koteja, tuhansien neliöiden virastotaloja, koulurakennuksia ja yritysten toimitiloja. Hyvän homekoiran koulutus kestää ainakin pari vuotta, Hand kertoo. Hänellä itsellään on rakennusalan koulutus.

Homekoiran
vierailu yksityisasunnossa ei kauan vie. Käyntiä varten huonekaluja pitää siirtää mahdollisuuksien mukaan pois väli- ja ulkoseinien vierestä. Myös kotieläimet pitää viedä käynnin ajaksi pois. Asunnon ilmanvaihdon Hand säätää itse.

– Tiloissa pitäisi olla alipaine, jotta ilma liikkuu optimaalisesti ja koiralla on hyvät edellytykset löytää mahdolliset hajut.

Ehkä hiukan yllättäen koirille hankalimpia ovat kohteet, jotka ovat laajasti ja tasaisesti homeessa.

Koira koluaa noin 120-neliöisen kodin läpi parissakymmenessä minuutissa. Asukkaat voivat seurata työskentelyä.

Työkeikkojen jälkeen homekoirakin tarvitsee palautumisaikaa ja huoltoa: Marko Hand vie Zaran joka toinen viikko lihaskuntoa ylläpitävään hierontaan.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori