SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
su 26.2.2017 klo 06:00 0

Suomen historia ihmisten kokemana

Petri Tamminen: Suomen historia. Otava 2017, 157 sivua.

Anni Saari

Petri Tammisen uusin teos on täysosuma Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen. Pieni, suuri teos kertoo historiallisista tapahtumista ihmisten omien kokemusten kautta.

Tamminen on kerännyt aineistoa kirjaansa haastattelemalla yli 500 ihmistä eri puolilla Suomea. Keski-Pohjanmaalla hän vieraili Kanerva Peltoniemen lukupiireissä Vetelissä ja Kokkolassa. Näistä tapaamisista on kirjaan päätynyt useita kertomuksia.

Suomen historia koostuu lyhyistä teksteistä, jotka Tamminen on kirjoittanut ihmisten hänelle kertomien muistojen pohjalta. Tekstit etenevät lineaarisesti alkaen vuodesta 1917 ja päättyen vuoteen 2016. Joistakin vuosista, kuten olympiavuodesta 1952 on mukana useita tekstejä, jotkin vuodet jäävät kokonaan väliin.

En tiedä, kuinka paljon Tamminen määritteli aihepiirejä, joista keskustelua käytiin. Kirjassa historia ei joka tapauksessa tarkoita pelkästään sotaa. Toki sotamuistoja on mukana, mutta lisäksi käsitellään niin Armi Kuuselaa, keskioluen vapauttamista, Ruotsin-siirtolaisuutta, Kekkosta kuin Suomen euroviisuvoittoakin. Urheilusta on mukana niin hiihtoa, pesäpalloa kuin jääkiekon maailmanmestaruuskin.

Kulttuuriaiheet ovat vähemmistössä. Tuntematon sotilas-romaanin ilmestymisestä on mukana kaksi tarinaa. Toisessa kirja kiertää koko suvun, toisessa kertojan äiti istuu sängynlaidalla lukemassa, eikä millään saa lähdettyä navettaan, vaikka on jo lypsyaika.

Voimakkaimmat tekstit ovat niitä, joissa kerrotaan, mitä suuret historialliset tapahtumat tavallisen ihmisen kokemana ovat. Lapsen mieleen jää, miten sirpalesuojassa sai Figarol-pastilleja ja miten isä lähti kävellen sotaan tehtyään ensin heinätyöt. Noottikriisin aikaan Paltamon oppikoulun oppilaille näytettiin pommisuoja, mutta oppilaita oli liian paljon. "Opettajat sanoivat, että jos se nyt tulee yli, niin osa menee pannuhuoneeseen".

Tässä kirjassa jos missä sekä itkettää että naurattaa. Ja usein yhtä aikaa.

Aivan kaikki tarinat eivät käänny sujuvaksi tekstiksi. Ne ovat epäilemättä toimineet kerrottuna hyvin, ja Tamminen on hienosti säilyttänyt tarinoissa kertojien omia sanavalintoja. Tekstinä osa niistä menettää kuitenkin sen terän, joka hyvin kerrotuissa jutuissa aina on. Näitä tekstejä on kuitenkin kokonaisuudessa vain muutama.

Suomen historian suurin ansio on ehkä se, että se antaa kertojan aseman muille kuin suurmiehille ja voittajille. Myös Tammisen huumori toimii. Suomen historiassa se on hänen tuotantonsa muihin kirjoihin verrattuna poikkeuksellisen suoraa. Mutta kyllä tuttu lakoninen virne sieltä täältä pilkistää. Toteava suhtautuminen asioihin tuntuu tutulta näkökulmalta. Tamminen kiteyttääkin Suomen historiassa jotain hyvin oleellista suomalaisuuden olemuksesta.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori