keskiviikko 25.4.2018 | 07:36
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
to 2.3.2017 klo 06:00 0

Koskettava Oscar-voittaja Moonlight

Moonlight. Ohjaus ja käsikirjoitus Barry Jenkins pohjautuen Tarell Alvin McCraneyn julkaisemattomaan näytelmään In Moonlight Black Boys Look Blue. Pääosissa Mahershala Ali, Alex R. Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes, Naomie Harris, Janelle Monáe. 111 min. K12. A 24, Plan B 2016. Kinokulma, Oulainen. Kinocity, Pietarsaari.

* * * * *

Hannu Björkbacka

Moonlight voitti kahdeksasta Oscar-ehdokkuudestaan kolme. Häkellyttävän sekaannuksen jälkeen Barry Jenkinsin ohjaus vei vielä tärkeimmän, vuoden parhaan elokuvan palkinnon musikaalisuosikki La La Landin nenän edestä.

Tarell Alvin McCraneyn julkaisemattomaan näytelmään In Moonlight Black Boys Look Blue perustuva elokuva ei tehnyt historiaa vain yhtenä pienibudjettisimmista Oscar-voittajista. Filmi on erikoisuus Hollywoodin menestyjänä myös siksi, että sen näyttelijät ovat melkein poikkeuksetta mustia. Moonlight on lisäksi ensimmäinen parhaan Oscarin saaja, joka kuvaa seksuaalivähemmistöä.

Elokuva ei voittanut vain tärkeän, valtavirran filmikerronnassa yhä harvinaisen ja tällä kertaa poikkeuksellisen hienovaraisesti käsitellyn aiheensa takia. Eikä Moonlight ollut pelkkä vastine vitivalkoiselle ennakkosuosikki La La Landille. Tuskinpa Barry Jenkinsin ohjausta äänestettiin vain poliittisista syistä, edellisen vuoden #OscarsSoWhite-kritiikistä johtuvana korjausliikkeenä.

Moonlight erottuisi minkä tahansa vuoden amerikkalaiselokuvien joukossa poikkeuksellisen kauniina ja hiottuna helmenä. Palkitulla käsikirjoituksellaan se uudistaa mustan miehen kuvaa elokuvissa kritisoimalla macho-kulttuuria. Toisin kuin monet filmit, joissa mustan väestönosan huumerikollisuus nähdään annettuna perustana juonikuviolle, Moonlight tarjoaa sille selityksen, mutta esittää ihmisensä muinakin kuin ongelmatapauksina

Moonlightissa kyse on Chironin itsensä löytämisestä ja elämänpituisesta ystävyydestä ja rakkaudesta ikätoveri Keviniin, jota myös esittää kolme eri näyttelijää. Taustalla on isätön lapsuus ja äiti (Oscar-ehdokas Naomie Harris), joka välittää, mutta ei pääse irti huumeriippuvuudestaan. Luotettava aikuishahmo löytyy vain korttelin diileristä Juanista (sivuosan Oscar-voittaja Mahershala Ali). Juan ei ole hyvä miehenmalli, mutta omalla tavallaan hän kannustaa Chironia, jotta tämä välttyisi samoilta virheiltä.

Pojan tarina kerrotaan koulukiusatusta lapsesta teinivuosien kautta nuoreen aikuisuuteen. Hahmoa esittävät kolme näyttelijää ovat samanlaisiksi luonteiksi kuvattuina - alas painuva pää, syvä, mutta varova katse - uskottavia ja osuvia rooliin vartalomallin erilaisuudesta huolimatta.

Kuvaaja James Laxton - voi kai mainita hänen olevan valkoihoisen - näyttää Moonlightin maailman sekä päivän- että kuunvalossa niin häikäisevän kirkkaana ja valovoimaisena, että isoja lavastuksia tai efektejä, tähtinimistä puhumattakaan, ei jää elokuvassa kaipaamaan. Moonlight on Oscar-ehdokkaista selkein ja yksinkertaisin toteutus, mutta samalla se on myös vuoden kaunein elokuva.

Vasta toista pitkää ohjaustaan tehnyttä Jenkinsiä, elokuvaaja Laxtonia, ja mitä ilmeisimmin perustana olevaa McCraneyn näytelmää, kiinnostavat ihmisten kasvot ja katseet. Niistä avautuvat ihmeet, salaperäisten ja pohjattomien mahdollisuuksien tutkailu, ovat Moonlightin aihe.

Käsinkosketeltavista rakkauskohtauksistaan huolimatta tätä on moitittu homokuvauksena häveliääksi. Seksillähän elokuvissakin tarkoitetaan usein vain yhdyntää. Kliseenä musta mies on panomies. Moonlightin eroottisuus tulee kaipauksesta, mutta ei yhtään vähemmän kiihkeänä ja pakottavana.

Lopussa aikuisiksi kasvaneet lapsuudenystävät (Trevante Rhodes ja André Holland) istuvat Miamissa, Jimmy's Eastside Dinerissa syömässä. Kevin tarjoaa Chironille keittiömestarin erikoisen ennen kuin panee jukeboxista soimaan Barbara Lewisin laulun Hello Stranger. Moonlightin vähäpuheinen, katseiden täyttämä kuppilakohtaus on intensiivisin sitten Robert De Niron ja Al Pacinon rosvon ja pollarin kohtaamisen Kate Mantilinin ravintolassa Beverly Hillsissä elokuvassa Heat (1995).

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori