SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
la 4.3.2017 klo 10:50 0

Kuinka kauan noroviruksesta toipuminen kestää?

Elina Pajunen

Kauanko noroviruksen aiheuttama vatsatauti yleensä kestää, terveydenhuollon erikoislääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta?

– Taudin paras puoli on, että pahin vaihe ei kestä kauan. Alku on rajuin, mutta suurin osa on vuorokauden jälkeen toipumassa niin, että kaikki ei enää tule läpi.

– Maha voi kuitenkin jäädä kipeäksi jopa viikoksi. Ruoka maistuu pahalta ja syöminen tuntuu epämiellyttävältä.

Mitä pitkään jatkuva raju oksentaminen tekee elimistölle?

– Tärkein sivuvaikutus on kuivuminen. Kuume yhdessä oksentamisen ja ripuloinnin kanssa aiheuttaa sen, että ihminen menettää nestettä. Lapsilla ja vanhuksilla kuivuminen on aikuisia nopeampaa.

– Kuivuminen tuntuu kovana väsymyksenä. Hälyttävää on, jos virtsaa ei enää tule. Viimeistään silloin pitää hakeutua hoitoon.

Kuinka oloa voi helpottaa?

– Korvaa menetettyä nestettä juomalla. Kaapissani on aina apteekista saatavaa elektrolyyttiliuosta, jota voi ottaa ensimmäisistä oireista lähtien vaikka vähän kerrallaan. Liuoksessa on suolaa ja sokeria samassa suhteessa kuin elimistössä. Vaikka ihminen oksentaisi pian uudelleen, liuosta ehtii imeytyä jonkin verran.

– Liuoksen juominen ei lyhennä tautia, mutta auttaa toipumaan nopeammin.

– Voi myös juoda esimerkiksi mehukeittoa tai limsaa, mikäli se suinkin vain maistuu. Juomassa saa olla sokeria, mutta ei mielellään makeutusaineita, jotka voivat ärsyttää elimistöä.

Kauanko palautuminen kestää?

– Kun oksentaminen on ohi, vuorokauden varoaika riittää. Taudin jälkeen voi olla heikko monta päivää. Voi mennä helposti viikkokin, ennen kuin jaksaa esimerkiksi treenata. Voimat palautuvat, kun malttaa odottaa.

– Norovirus elää pinnoilla jopa kaksi viikkoa. Niinpä tartuntoja on melkein mahdoton ennaltaehkäistä. Paras keino on pestä ahkerasti käsiä saippualla ja vedellä.

”Maha voi jäädä kipeäksi jopa viikoksi. Ruoka maistuu pahalta ja syöminen tuntuu epämiellyttävältä.”

Päivi Metsäniemi

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori