keskiviikko 25.4.2018 | 07:59
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
ma 13.3.2017 klo 06:00 [päivitetty ma 07:34] 0

Nyrkkeilijä ahdistuksen kehässä

Pasi Lampela: Kehä. WSOY 2017. 168 s.

Leena Nygård

Miksi ihminen jää eksyksiin elämässään? Miksi hänen mahdollisuutensa jäävät toteutumattomiksi? Miksi lujina alkaneet ystävyys ja rakkaus hiipuvat pois? Muun muassa näitä Pasi Lampelan uusin romaani Kehä saa kyselemään.

Nelissäkymmenissä oleva Jarmo ajaa taksia, usein öisin ja viikonloppuisin, uupumukseen asti. Hänellä on takanaan EM-tasolle yltänyt ura nyrkkeilijänä ja väitöskirjavaiheeseen jumittuneet historian opinnot. Päästäkseen niinkin pitkälle hän on treenannut ja treenannut, sittemmin sinnitellyt opiskelijana työn ohessa. Eroon päättyneestä avioliitosta on kaksi lasta.

Kähkönen, valmentaja, auttoi aikanaan Jarmon eroon alkoholismista ja valmensi nyrkkeilijäksi. Hän oli Jarmolle isähahmo samalla kun löi laimin omaa poikaansa Nikoa. Nyt Kähkönen itse kärsii viinan kiroista eikä enää valmenna, vaan pitää Tattarinsuolla antiikkihallia. Itsensä muodottoman lihavaksi syönyt atk-nörtti Niko auttaa isäänsä nettimarkkinoinnissa.

Jarmolla ja häntä yli kymmenen vuotta vanhemmalla Lauralla on suhde, joka on merkinnyt molemmille myönteisessä mielessä jotain ainutlaatuista. Nyt erityisesti Laura on alkanut epäröidä ja ottaa etäisyyttä. Hänellä on omat työelämän ongelmansa opettajana, jonka tasapainoton ja itsekeskeinen työtoveri jyrää ja saa vaihtamaan koulua.

Syksyn mittaan Jarmo alkaa saada outoja heikotus- ja ahdistuskohtauksia, joille ei löydy elimellistä syytä. Hän itse uumoilee syyksi lapsuutensa kantanäkyä, isän ja äidin öisten yhdyntöjen todistamista, minkä hän on kokenut pelottavana. Hän jopa hakeutuu lapsuusmaisemaansa ja vanhempiaan tapaamaan saadakseen varmistusta olettamukselleen.

Laura ja Jarmo viettävät yhteistä joulua Fuengirolassa, missä Jarmon haaveet yhteen muuttamisesta ja avioliitosta kariutuvat. Romaani päättyy neuvottomiin ja lannistuneisiin tunnelmiin.

Kiinnostavana romaanina romaanissa kulkee nykyihmisten tarinoiden lomassa Jarmon mustakantiseen vihkoon kirjoittama teksti. Se kertoo ihmiskohtaloista sisällissodan kurimuksessa Vantaalla, jonne sijoittuneita tapahtumia Jarmo oli väitöskirjaansa varten tutkinut. Kontrasti nykypäivään on suuri: silloin nälkään, keskitysleireille ja kuolemanpartioiden luoteihin kuoltiin. Silloin puute, pelko ja menetykset olivat absoluuttisia. Nykypäivän henkilöiden elämää näivettävät pelot ja ahdistukset ovat toisia.

Pasi Lampela kirjoittaa luontevaa, pinnalta katsoen helppolukuista, paikoin jopa kliseistä tekstiä. Hän puhuu arkisista asioista, kertaa nyrkkeilyn historiaa ja valmentajan ohjeita, ajattaa lukijaa taksissa itsenäisyyspäivän iltana tai vie rehtorin kansliaan opettajien epäsopua ratkomaan. Kirjan henkilöitä on monta, ja heidät ja lukijan Lampela jättää tilanteisiin vailla ratkaisua. Hän herättää kysymyksiä enemmän kuin antaa vastauksia.

Palkitun graafikon Martti Ruokosen kauniisiin kirjankansiin tottuneelle hänen tähän kirjaan

suunnittelemansa ulkoasu voi yllättää: kannen värikäs kuva ylivoimaista, kasvotonta hahmoa vastaan kamppailevasta nyrkkeilijästä tuo äkkiseltään mieleen pikemminkin jonkin lukemiston kuin perinteisen romaanin. Mutta osuva se on.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori