SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
la 18.3.2017 klo 06:00 0

Nuoren synkkää yksinpuhelua

Tanja Kaarlela: Lasissa on tyttö. 179 s. Kirjoittaja ja Reuna Oy, 2017.

Leena Ahlholm

Nivalalaisen Tanja Kaarlelan kolmas romaani Lasissa on tyttö kertoo alkoholistiperheessä kasvavasta koulutytöstä. Hän on 15-vuotias isosisko, josta kymmenvuotias, sänkyyn pissaava ja hätääntynyt pikkusisko yrittää hakea turvaa.

Perheen isä on alkoholisti, joka makaa sammuneena keittiön lattialla. Terveenä hän oli töissä tai pitkillä ryyppyreissuilla. Sairastuttuaan hän menetti työnsä. Äiti on lähtenyt yhtäkkiä lopullisesti. Hän on maailmalla myymässä kosmetiikkaa.

Yläastetta käyvä päähenkilö ja minäkertoja ei jaksa eikä voikaan huolehtia pikkusiskosta. Syyllisyyttä hän kuitenkin tuntee, sillä isäkin tavallaan odottaa lapsen huoltavan toista lasta.

Äidin kanssa tyttö ei muista koskaan keskustelleensa. Vaikeat asiat vaietaan perheessä kuoliaaksi, mutta ahdistus ja hätä ei tällä keinolla häviä eikä helpotu. Kun isosisko oli partioleirillä, joutui silloin seitsemänvuotias pikkusisko raiskausyrityksen uhriksi. Isä kieltää puhumasta asiasta.

Rankka teksti on päähenkilön sisäistä monologia ja kertomusta tapahtumista. Tunteiden ailahdukset ovat isoja, mutta hänen tyylinsä on toteavaa. Paikoin vaikuttaa kuin hän katsoisi asioita ulkopuolelta, vaikka hän kertoo omasta elämästään. Tapahtuma-aika on yksi maanantaipäivä 1990-luvulla.

Tämä romaani on sukua Kreeta Onkelin kiitetylle alkoholistiperheen kuvaukselle romaanissa Ilonen talo. Tämä tuntuu kuitenkin synkemmältä, sillä lapset jäävät yksin ja ilman aikuisten turvaa. Tyttö yrittää hakea apua koulun terveydenhoitajalta, mutta tämä ei tunnista masennusta.

Uutuudessa on yhtymäkohtia Kaarlelan esikoisromaaniin Saara, joka tosin sijoittui huomattavasti varhaisempaan aikaan. Sekin kuvasi tytön kivulloista kasvua naiseksi. Siinä mielenterveytensä menettänyt äiti vaikeutti tytön asemaa. Uudessa romaanissa äiti on paennut ja jättänyt lapset pulaan. Rakkaudettomuuden ja hylkäämisen teema on tärkeä molemmissa romaaneissa.

Nimi Lasissa on tyttö voi tarkoittaa konkreettisesti sitä, että isä on juomalla pilannut tyttäriensä elämän.

"Aikaa myöten isä alkoi juoda yhä enemmän. Säälittävää sairaseläkettään hän yritti paikata paistamalla lettuja pari kertaa viikossa ja pitämällä kodin siistinä…Välillä hän oli niin kyllästynyt palvelemaan meitä, että katosi päiväkausiksi omille teilleen."

Isosisko on ollut pelokas lapsesta lähtien, koska vanhemmilta ei saanut vastausta moniin kysymyksiin tai vastaukset olivat valetta.

Kotona ei ole aina ruokaakaan. Teinitkin juovat, ja koulussa sattuu häiriöitä. Tytön itsetunto on maassa ja hän ajautuu huonoille teille. Myötätuntoa häntä kohtaan tuntee, sillä vastuuhan on aikuisten.

Tanja Kaarlela on koulutukseltaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Hän on opiskellut kirjoittamista Päätalo-Instituutissa ja Oriveden opistossa. Hänen edellinen romaaninsa Menneen talven lumi ilmestyi vuonna 2014.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori