keskiviikko 20.6.2018 | 03:23
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
to 16.3.2017 klo 06:00 0

Seija Krapu: Koirankakkaa ja lentokoneita

Lumi sulaa vauhdilla ja alta paljastuvat talven roskat. Etenkin keskustan koirankakat ovat taas nostattaneet lukijoiden verenpainetta. Niitä on talven jäljiltä kuulemma joka paikka täynnä.

Järjestyslaki korvasi aiemmat kuntien kirjavat järjestyssäännöt. Järjestyslailla kielletään tietyt asiat, kuten virtsaaminen ja ulostaminen yleisellä paikalla siten, että siitä aiheutuu häiriötä yleiselle järjestykselle tai vaaraa terveydelle. Tämä pätee esimerkiksi kadulla tai porttikongissa virtsaamiseen. Luulisi pätevän koirankakkoihinkin, joiden seassa pienet lapset kulkevat.

Koiranomistaja voisi ottaa koiran kanssa ulos lähtiessään taskuunsa pussin, johon kerää lemmikkinsä pökäleet ja heittää sen lähimpään roskikseen. Kun kääntää pussin ensin kätensä ympärille, ei itse kakkaan tarvitse koskea. Yleisen siisteyden ja lähimmäisenrakkauden vuoksi edes.

***

Viime viikolla ajelin kotiin joskus kuuden maissa, kun Pahkaperällä sivusilmässä vilahti kuin lentokone puunlatvojen tasalla. Ehdin jo luulla nähneeni harhoja, kun kone lensi Makkaratien yli itää kohti. Niin matalalla, että se oli varmasti laitonta. Puolisko oli nähnyt saman koneen keittiön ikkunasta ja kuullut sen kovan äänen.

Arvelivat, että se olisi ollut ultrakevyt kone, mutta kun katsoin netistä niiden kuvia, ne olivat ihan eri muotoisia. Minun näkemäni oli sukkulan muotoinen tumma pieni kone, joka lensi todella matalalla. Ja niin lujaa, että odotin kohta kuulevani räjähdysäänen. Itään kuitenkin häipyi.

Eläkekerhossa oli Timo Mäkinen kertonut samalla viikolla oikeasta lento-onnettomuudesta 75 vuoden takaa. Haapaveden Kytökylän päällä törmäsi 11.4.1942 kaksi saksalaista Junkers-pommittajaa sumussa toisiinsa. Koneet olivat menossa Kemin kautta Ruijaan.

Toinen kone syöksyi Kytökylällä maahan ja miehistöstä pelastui laskuvarjolla hypännyt radisti ja tarkka-ampuja Otto Robert Klenke. Toinen kone lensi vaurioituneena 10 kilometriä ja putosi Rantosen niitylle Korkattiin. Koko viiden hengen miehistö menehtyi.

Onnettomuuden 9 saksalaista uhria on haudattu Rovaniemelle. Kytökylällä ja Korkatissa on kyläläisten pystyttämät muistopaadet.

Kirjoittaja on Nivala-lehden päätoimittaja

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori