SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
to 16.3.2017 klo 06:00 0

Nivala-lehti: Kuntapäättäjä paljon vartijana

Ilmaston lämpeneminen etenee huolestuttavaa tahtia, viime vuosi oli jälleen mittaushistorian lämpimin. Tätä vauhtia Suomessa menetetään valkoiset talvet ja maailmalla rannikkokaupungit jäävät veden alle. Puhumattakaan taloudellisista vahingoista, joita on tulossa.

Ympäristö- ja kehitysjärjestöt muistuttavat, että tulevan valtuustokauden päätökset osoittavat, onko Suomi tosissaan mukana ratkaisemassa ilmastokriisiä. Kuntien rakennuskanta on vanhaa ja kuluttaa paljon energiaa. Nykyisin uusiutuvan energian tuotannossa päärooli on bioenergialla. Näin on myös Nivalassa.

Nivalassa tehdään ilmastotekojakin. Kaukolämpö investoi savukaasujen lämmön talteenottoon ja puhdistukseen, joten lämmöntuotannon teho paranee ja polttoainetta säästyy. Polttoaineesta pääosa on puuta, joka tulee läheltä paikallisista toimittajilta. Haketta polttoaineesta on 48 prosenttia, turvetta 19, kierrätyspuuta 17 ja kuorta 8 prosenttia. Loput kantoja sekä sahoilta tulevaa purua ja haketta.

Pääosin metsäbiomassaan tukeutuminen on kuitenkin ilmaston näkökulmasta pitkän päälle kestämätöntä, sillä myös puun polttaminen tuottaa päästöjä ja uhkaa metsien hiilinieluja.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori