keskiviikko 20.6.2018 | 03:21
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
to 16.3.2017 klo 11:00 0

Autosta kehittyy yhä selvemmin tietokone neljällä pyörällä

Autonvalmistajat ovat yhä näkyvämmin mukana Barcelonan mobiilimessuilla. Syykin on selvä:autosta kehittyy yhä selvemmin tietokone neljällä pyörällä.
Kari Pitkänen, teksti ja kuvat

Barcelona

BMW, Ford, Mercedes-Benz, Peugeot ja Seat? Vai kenties Huawei, LG, Lenovo, Nokia ja Samsung? Barcelonan Mobile World Congressissa riittää näkökulmia, joista valita.

Puolen tusinaa autonvalmistajaa on tänä vuonna mukana Euroopan merkittävimmässä mobiilialan messutapahtumassa. Autosta on kehittymässä yksi älyalusta, käyttöliittymä tai päätelaite lisää tuttujen kuluttaja- ja kodinelektroniikan tuotteiden jatkeeksi.

Autot verkottuvat toistensa ja muun ympäristönsä kanssa. Ne ajattelevat ja ratkaisevat pulmatilanteita kuljettajan puolesta ja huolehtivat monipuolisesti käyttäjiensä turvallisuudesta.

Trendiä on kiihdyttänyt oleellisesti itseohjautuvien robottiautojen kehitystyö. Robotit eivät esimerkiksi voi toimia ilman supertehokkaita 5G-verkkoja. Näiden molempien suunnittelijat tapaavat toisensa Barcelonassa.

Millaisiksiautot sitten ovat muuttumassa? Haetaan ensimmäinen vastaus Fordilta.

– Kehitämme parhaillaan empaattista autoa, joka voi kertoa vitsin, muistuttaa syntymäpäivistä tai pitää kuljettajan hereillä pitkällä matkalla, kertoo Nuance Communicationsin markkinointijohtaja Fatima Vital.

Auto siis toimisi omistajansa ”henkilökohtaisena assistenttina”, eräänlaisena yksityissihteerinä. Jos vaimolle tarkoitetut kukat olisivat vaarassa unohtua, auto muistuttaisi asiasta.

Autoihin kaavaillaan lisäksi puheentunnistusta, joka osaisi erotella eri murteet, äänensävyt ja jopa kuljettajan mielentilat. Jos kuljettajaa hatuttaa, auto tunnistaisi sen ja osaisi olla hiljaa. Sisävalaistuksen sävykin voisi muuttua rauhoittavaksi.

Ford ennakoi, että kehittynyt puheentunnistus on varusteena jopa 90 prosentissa uusista menopeleistä vuoteen 2022 mennessä.

Omalla kotikentällään osaamistaan esittelevä Seat uskoo niin sanotun ennakoivan navigoinnin yleistymiseen jo ennen vuotta 2020.

– Vietämme elämästämme keskimäärin 2,5 vuotta pyörien päällä, ja täällä Barcelonan ruuhkissa aika voi vielä kasvaa puolella, pääjohtaja Luca de Meo huomautti.

– Auton ennakoiva navigointijärjestelmä tunnistaisi ruuhkavaaran ennen kuin se ehtii muodostua ja ehdottaisi vaihtoehtoisen reitin. Nykyjärjestelmät eivät tähän kykene.

Renault-Nissanilla robotiikan kehitystyöstä vastaava Ogi Redzic on varma, että ensimmäiset täysin automaattiset autot saadaan liikenteeseen pian.

Jo vuonna 2025 kaikkien uusien automallien on määrä olla yhteistoiminnallisia ja älyverkkojen kautta toisiinsa kytkeytyneitä. Tällöin ne muun muassa kykenevät välittämään toisilleen paikka-, onnettomuus- ja säätietoja sekä tiedottamaan omasta sijainnistaan ”mutkankin taakse”. Tämä parantaisi kaikkien liikkujien turvallisuutta.

– Ensimmäiset täysin automaattiset autot tulevat käyttöön rajoitetuilla alueilla ”robotakseina” ja tavarantoimituksissa, hän kommentoi Mobile World Daily -messulehdessä.

– Autonvalmistajat ovat hyvin tosissaan autojen yhteistoiminnallisuuden kehittämisessä. Jatkossa yhä vähemmän liikenteessä on kiinni ajajan omista kyvyistä, Barcelonan messuilta tavoitettu ITS Finlandin toiminnanjohtaja Marko Forsblom sanoo.

Hän muistuttaa Volvon julkistamasta visiosta: vuonna 2020 todennäköisyys kuolla uudessa Volvossa pitäisi olla samalla tasolla kuin kuolema salamaniskusta.

Autonvalmistajien aktiivisuus Barcelonassa todistaa Forsblomin mukaan, että alan yhteiskunnallinen omakuva on muuttunut.

– Ala tunnustaa vastuunsa turvallisesta liikkumisesta, kaupunkien kehityksestä ja päästöjen vähentämisestä. Tavallaan autoteollisuus siis ottaa sen vastuun, joka sille kuuluukin – myös maailman pelastamisen näkökulmasta.

Mukana on myös huolta omasta tulevaisuudesta. Autotehtailla ei ole varaa jäädä tuleen makaamaan, kun autoilua kuritetaan ympäristö- ja liikkumisrajoituksin Euroopan suurkaupungeissa.

Auton omistaminenkaan ei enää houkuta nuoria sukupolvia yhtä paljon kuin heidän vanhempiaan.

– Autoalan vastaus on liittoutuminen ICT-alan kanssa osaksi samaa ekosysteemiä. Autohan on periaatteessa tietokone pyörillä, Forsblom huomauttaa.

Tästä on kyse

MWC 2017

Mobile World Congress on mobiili- ja varsinkin matkapuhelinalan suurin vuotuinen tapahtuma Euroopassa.

Paikalla on noin 2 200 näytteilleasettajaa. Neljän messupäivän aikana tapahtuma kerää noin 100 000 kävijää.

MWC ei ole kuluttajatapahtuma, vaan osallistujat ovat ICT-alojen ammattilaisia.

Tuotepuolella yksi suurimman huomion kerääjistä oli tänä vuonna esitelty ”uudestisyntynyt” Nokia 3310 -puhelin.

Autonvalmistajista mukana olivat BMW, Ford, Mercedes-Benz, Peugeot ja Seat.

Autoteollisuuden alihankkijoista omia sovelluksiaan esittelivät muun muassa Bosch, Intel ja SDL.

SDL:n (Smart Device Link) tietoviihdejärjestelmää käyttävät omina sovelluksinaan esimerkiksi Ford, Toyota ja Subaru.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori