SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
la 18.3.2017 klo 08:00 0

Onko totta, että stressi estää laihtumisen?

Elina Pajunen

Kilot eivät karise, vaikka kuuria on takana jo viikkoja. Samaan aikaan työstressi ja muut huolet painavat hartioita.

Onko totta, että stressi estää laihtumisen, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg?

– On. Tutkittua tietoa tästä on lähinnä univajeeseen liittyvän stressin osalta mutta pätenee muuhunkin.

– Stressillä on erilaisia nopeita ja toisenlaisia pidemmän aikavälin vaikutuksia eli lyhyellä aikavälillä osa laihtuu ja osa lihoo. Pidemmän päälle stressi tuntuu vaikeuttavan painonhallintaa.

– Samoin monet muut tekijät muokkaavat stressin ja painon suhdetta. Kyky kuunnella kehoa suojaa stressin lihomisvaikutukselta.

Millä tavalla stressi vaikeuttaa laihtumista?

– Stressi ei estä laihtumista, jos kuuri pitää, mutta hidastaa tulosta kyllä. Yleensä stressi vaikeuttaa myös tekemistä. Stressi vähentää todennäköisyyttä, että jaksaa toteuttaa terveitä elintapoja.

– Stressi voi kasvattaa nälkää ja sekoittaa nälänsäätelyä muutoinkin. Kun nälkää ei ensin tunneta, pinnan alla kovempi nälkä kasvattaa nopeasti palkitsevan ruuan houkuttelevuutta.

– Myös stressin hormonaaliset vaikutukset voivat liittyä asiaan. Stressi voi myös sekoittaa unta ja sitä kautta monta muutakin asiaa.

– Vaikuttaa myös siltä, että jos stressaantuneena onnistuu laihtumaan, menetetään enemmän lihasta ja vähemmän rasvaa, mikä on huono asia.

Miksi jotkut laihtuvat ja jotkut lihovat stressin alkuvaiheissa?

– Akuuttireaktiona noin 40 % laihtuu ja 40 % lihoo. Yksi selittävä tekijä on se, missä määrin syöminen on sisältä ohjautuvaa, eli kuinka ihminen osaa kuunnella kehoaan ja missä määrin tahdonvoimalla kontrolloitua.

– Ulkoisesti ohjautuvilla ihmisillä lihominen on todennäköisempää. Jos herkut ovat kontrolloituja, mieliteot tulevat läpi, kun voimavarat kontrolliin häviävät.

”Ulkoisesti ohjautuvilla ihmisillä on todennäköisempää, että stressi lihottaa, kun voimavarat kontrolliin häviävät.”

Patrik Borg

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori