keskiviikko 20.6.2018 | 03:20
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
la 1.4.2017 klo 06:00 0

Vanha satu ihastuttaa taas

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö. Ohjaus Bill Condon. Käsikirjoitus Stephen Chbosky ja Evan Spiliotopoulos. Kuvaus Tobias Schliessler. K12. 130 min. 3D. Pääosissa Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad. Disney 2017. Rex, Kokkola. Kinokulma, Oulainen. Kinocity, Pietarsaari.

* * * *

Hannu Björkbacka

Vuodenvaihteessa televisiosta nähty Jean Cocteaun Kaunotar ja hirviö (1946) ei ollut menettänyt tippaakaan tehostaan. Ei vaikka de Villeneuven ja de Beaumontin ikivihreä satu on filmattu kymmeniä kertoja – ensimmäisen kerran jo 1899.

Nyt Disney on tehnyt vuonna 1991 ilmestyneen suositun animaatioversionsa pohjalta toimivan, viihdyttävän ja ihastuttavan satumusikaalin elävillä näyttelijöillä ja 3D:nä. Kokkolassa nähdään alkuperäinen, englanniksi puhuttu ja laulettu versio.

Kevin Kline näyttelee hurmaavasti vanhaa isää, jolla on tapana reissuiltaan tuoda tyttärelleen tuliaisiksi ruusun. Tällä kertaa kukka taitetaan puutarhasta, jonka omistaa noidan hirviöksi muuttama prinssi. Peto rankaisee isää lukitsemalla tämän lumotun linnansa perimmäiseen loukkoon. Neuvokas tytär keksii kuitenkin keinon, jolla vapauttaa isänsä. Mutta samalla Bellen täytyy uhrautua itse hirviön vangiksi.

Emma Watson ei ole vielä mikään säkenöivä näyttelijä, mutta hän miellyttää tavallisena, modernina tyttönä. Belle on kaunotar, joka osaa ajatella ja pitää huolta itsestään. Dan Stevens on hirviönä niin vaikuttava näky, että muodonmuutos takaisin prinssiksi on pieni, mutta onneksi lyhytaikainen pettymys.

Ohjaaja Bill Condon kuljettaa tarinaa lumoavasti ja Howard Ashmanin ja Alan Menkenin laulut ovat ihastuttavia. Kuvaus, lavastus ja puvustus tuottavat jatkuvaa silmäniloa. Disneyn huolellinen toteutus takaa, että kaikenikäiset katsojat viihtyvät. Kolmiulotteisuus on ehkä turhaa, mutta efektit ovat taitavia ja koreografiat taianomaisia.

Luke Evans valloittaa koomisen itseriittoisena kilpakosijana. Loppua kohden Gaston kääntyy niin konnamaiseksi, että häntä hännystellyt miespalvelija Töppökin (mainio Johs Gad) saa tarpeekseen.

Kaunottaren ja hirviön oheistarinat nivoutuvat luonteikkaina pääkertomukseen. Bellen ja kelloseppäisän suhde on lämpimästi kuvattu ja kiehtovilla yksityiskohdilla koristettu. Persoonansa peliin laittaneet ääninäyttelijät luovat hirviön linnan lumotuista kyntteliköistä, astiastoista ja kaapeista täysipainoisia hahmoja.

Kaksituntinen elokuva olisi kaivannut pientä tiivistämistä. Ääninä kuullut Emma Thompson, Ewan McGregor, Stanley Tucci ja Ian McKellen hiukan horjuttavat tarinan tasapainoa ilmestyessään isoina tähtinä naamoillaan loppukuviin. Käsikirjoittajien olisi pitänyt keksiä jokin tapa esitellä heidät paremmin jo alussa.

Hirviö pelottaa pienimpiä ainakin hetken. Linnaa ympäröivä metsä on sekin kovin synkkä ennen kuin kaikki muuttuu iloksi, lauluksi ja tanssiksi. Ikäraja on aiheellisesti K12.

Bill Condonin ohjausten tapaan tämä Kaunotar ja hirviö ilkamoi vapaamielisesti kaikissa sateenkaaren väreissä. Disneyn hauska, sydämellinen ja hyvin kiltti elokuva joutui pienillä kosketuksillaan hankaluuksiin Venäjällä, Malesiassa ja eräässä Alabaman tuppukylässä.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori