keskiviikko 20.6.2018 | 03:25
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
pe 7.4.2017 klo 06:00 [päivitetty pe 11:39] 0

Yksin matkustava jää harvoin yksinäiseksi maailmalla

Ota matkakohteesta selvää, mutta älä suunnittele liikaa etukäteen. Hyvillä käytöstavoilla ja järki päässä pärjää missä vain, yksin matkustaneet neuvovat.
Älä suorita liikaa reissulla

Ensimmäinen reissu yksin: Lähdin viime syksynä Aasiaan. Menolento oli Ho Chi Minh Cityyn, Vietnamiin. Kaiken kaikkiaan kiersin viisi maata.

Kaakkois-Aasia oli turvallinen valinta ensimmäiseksi reissukohteeksi, sillä se oli täynnä muita reppureissaajia.

Miksi se kannattaa: Yksin matkustamisessa minua kiehtoo vapaus. Kukaan ei tunne, eikä ole kenellekään velvollinen tekemisistään.

Joutuu myös poistumaan omalta mukavuusalueelta ja huomaa, miten hyvin pärjää ja selviää kaikesta yksin.

Yksin reissatessa tutustuu uusiin ihmisiin ihan eri tavalla. Jos mukana on kaveri, on liian helppoa pysytellä hänen kanssaan ja puhua vain suomea.

Suuri osa reissuni hienoudesta oli tapaamieni huikeiden ihmisten ansiota. Nyt minulla on tavallaan oma salaisuus, jota kukaan kotona ei tule ikinä täysin ymmärtämään.

Huonot puolet: Loppureissusta aloin kieltämättä kaivata jonkinlaista pysyvyyttä. Käy pitkän päälle vähän rankaksi, kun reissukaverit vaihtuvat yhtenään.

Menet uuteen paikkaan, tutustut uusiin mahtaviin tyyppeihin, ja muutaman päivän kuluttua kaikki taas jatkavat reissuaan omiin suuntiinsa ja hyvä porukka hajoaa.

Vinkit yksin matkustavalle: Älä suorita liikaa reissun päällä. Itse tunsin alkureissusta jollain tapaa huonoa omaatuntoa, jos teki mieli maata koko päivä riippukeinussa tekemättä mitään sen sijaan, että olisi kiertänyt nähtävyyksiä tai harrastanut jotain aktiviteettia. Jonkin ajan päästä tajusin, että tämä on minun oma reissuni ja voin tehdä juuri mitä huvittaa. Se onkin yksin reissaamisessa parasta.

Annu Mäkelä, 23

Asuu Helsingissä ja viimeistelee

opinnäytetyötään. Seuraavaksi hän aikoo

matkustaa yksin Etelä-Amerikkaan.

.................

Jätä väljyyttä suunnitelmiin

Ensimmäinen reissu yksin: Lähdin 2014 syksyllä Japaniin, josta jatkoin matkaa Kaakkois-Aasiaan. Pyörin Thaimaassa ja sen naapurimaissa Laosissa ja Kambodzassa.

Lopulta päädyin käymään myös Indonesiassa, josta palasin takaisin Suomeen – vain huomatakseni, että oli pakko matkustaa lisää. Niinpä suuntasin vuodeksi Australiaan tekemään töitä ajatuksena säästää rahaa ja samalla reissata.

Miksi se kannattaa: Tavoitteenani ei koskaan ollut matkustaa yksin, mutta kanssamatkustajien puute sai lähtemään reissuun omin päin.

Hyvä niin, sillä sain vaihtaa suunnitelmia lennosta ja tehdä asioita omaan tahtiin. Yksin matkustaessa saa tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa, eikä tarvitse kysellä kaverilta mielipidettä.

Mielestäni uusien ihmisten tapaaminen on puolet huvista reissussa. Jos ei koskaan matkusta yksin, menettää monta uutta tuttavuutta. Kaverin kanssa matkustaessa tulisi usein puhuttua vain pohjoisella salakielellämme.

Huonot puolet: Jos tien päällä tulee vastoinkäymisiä tai tapahtuu muuta odottamatonta, kaikki pitää hoitaa itse. Jos sattuu sairastumaan kunnolla, kokemus nousee aivan uudelle tasolle. Joutuu olemaan itsensä hoitaja täysin oudossa paikassa.

Vinkit yksin matkustavalle: Älä suunnittele matkaasi liian tarkasti etukäteen. Silloin sinulle jää vapaus tehdä mitä haluat sitten, kun pääset paikan päälle. Ja tietenkin lähde juuri sinne, minne itse haluat!

Itse sain reissuvinkkejä Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin kirjoittamasta Madventuresin Seikkailijan käsikirjasta. Sen lukemisesta ei ole ainakaan haittaa.

Joel Perasto, 24

Opiskelee Vaasassa. Matkakuume viivästytti

opintojen aloittamista.

.......................

Yksin näkee enemmän

Ensimmäinen reissu yksin: Vuonna 2013 reissasin 20-litraisen repun kanssa Aasiassa. Viime marraskuussa lensin Meksikoon surffaamaan. Kaverini olivat kehuneet maata. Siellä on mahtava ruoka, luonto ja loputtomasti upeita paikkoja. Myös ihmiset ovat tosi mukavia.

Miksi se kannattaa: Jos ei koskaan matkusta yksin, jää paljon mahtavia tyyppejä tapaamatta. Yksin tutustuu todella paljon erilaisiin ihmisiin ja yhteisöihin. Sitä myös eksyy mitä todennäköisemmin eri paikkoihin kuin vaikka kaverin kanssa matkustaessa, yleensä hyvällä mutta joskus ehkä huonollakin tavalla. Matkailu yksin avartaa enemmän!

Yksin matkustamisessa minua kiehtoo vapaus. Yksin näkee paljon enemmän kuin ryhmässä, eikä tarvitse tehdä kompromisseja minkään asian suhteen.

Huonot puolet: Jos matkalla sattuisi onnettomuus tai sairastuminen, voisi olo olla hieman turvaton. Myös reittivalintojen tekeminen ja kommunikointi voivat aiheuttaa ongelmia. Oikean bussin, lautan, junan tai metropysäkin löytäminen kiireessä voi aiheuttaa päänvaivaa varsinkin silloin, kun kysyt apua henkilöltä, joka vastaa jokaiseen kysymykseen ”yes” ja varsinaista yhteistä kieltä ei ole.

Vinkit yksin matkustavalle: Etukäteen kannattaa ottaa hieman selvää kohdemaan tavoista ja kulttuurista. Hyvillä käytöstavoilla ja järki päässä pärjää missä vain yksinkin ilman ongelmia.

Teetä matkavakuutuskortistasi ja henkilöllisyystodistuksestasi kopioita ennen reissua ja pidä aina niitä mukana taskussasi. Älä kuljeta mukanasi suuria summia käteistä.

Älä päihdytä itseäsi tiedottomaan tilaan. Ole avoin uusille asioille, kulttuureille ja maista kaikkea mitä näet.

Miikka Peteri, 30

Palasi juuri Meksikosta Suomeen.

Peteri asuu Rovaniemellä.

.....................

Viivy niin kauan kuin haluat

Ensimmäinen reissu yksin: 50-vuotiaana halusin jatkaa espanjan kielen opintoja ja matkustaa maahan, jossa puhutaan hyvää ja selkeää espanjaa. Lähdin Guatemalaan pieneen Antiguan kaupunkiin. Se oli minulle tuttu paikka aiemmalta matkalta.

Minua kiinnostavat erilaiset kulttuurit ja erilaiset tavat elää. Kun matkustaa yksin, voi valita kohteensa omien mieltymystensä mukaan ja rakentaa päivänsä omaan rytmiin sopivaksi. Pidän siitä, että voin viipyä jossakin paikassa pidempään, seurata ihmisiä ja opetella ymmärtämään elämää toisen kulttuurin näkökulmasta. Sellainen ei ole aina ryhmämatkalla mahdollista.

Miksi se kannattaa: Matkalla olen vastuussa toiminnastani ja voin vaikuttaa siihen, että sulaudun mahdollisimman hyvin toisten joukkoon. Näin on mahdollisuus tuntea olevansa ympärillä olevien ihmisten kanssa ihan samanlainen. Se tunne kulkee mukana kotimaahan.

Huonot puolet: Pitkällä matkalla tulee kaipuu omaan kieleen, ja vieraat tavat joskus väsyttävät.

Olen ikävöinyt kumppania, jonka kanssa jakaa kokemuksia käyttäen omaa rikasta kieltä välittämään tilanteita ja tuntemuksia. Myös hankalissa ongelmatilanteissa tai sairastuessa varmasti kaipaa kipeästi matkakumppania.

Vinkit yksin matkustavalle: Tutustu hyvin kohteen majoitustarjontaan. Ota selville, miten kielitaitosi riittää kohdemaassa ja toimi sen mukaan valitessasi kohdepaikka ja reitti. Kirjoita läheistesi puhelinnumerot ICE-lyhenteellä puhelimeesi. Ilmoita aina jollekulle, missä olet. Varaa sekä käteistä että korttirahaa riittävästi. Pidä rahoja ainakin kahdessa eri paikassa.

Inkeri Johansson,63

Matkustelu liittyy yleensä kielen opiskeluun.

Suosikkikohteet Väli-Amerikka, Manner-Espanja

ja Kanariansaarten Teneriffa.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori