keskiviikko 20.6.2018 | 03:25
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
la 15.4.2017 klo 14:00 [päivitetty ma 14:22] 0

Autonvuokraus ulkomailla - ota nämä asiat huomioon

Vuokra-auton Malagassa piti maksaa 171 euroa viideltä päivältä – laskun loppusummaksi tuli 550 euroa. Pettikö vuokraamo vai oma harkinta?
Kari Pitkänen, teksti ja kuvat

Sen piti olla rentouttava kevätlomanen Espanjan aurinkorannikolla: viisi päivää Malagan ja Marbellan maisemissa vuokra-auto alla, mahdollisesti käynti Gibraltarilla.

Siitä tulikin rentouttava viisipäiväinen – ja lisäksi opintomatka autonvuokrauksen ihmeelliseen maailmaan.

Tuli siis tehtyä kerralla kaikki ne virheet, joista olen aikaisemmin varoittanut lukijoita.

Lopputulos näkyy luottokorttilaskulla. Sen piti olla 171,28 euroa, mutta summa kohosi 549,95 euroon. Päälle voi laskea vielä noin 30 euroa moottoritie- ja pysäköintimaksuja.

Miten tähän päädyttiin?

1. Huonot ennakkovalmistelut

Vaikka loma oli tiedossa jo kuukausia aikaisemmin, en löytänyt tarpeeksi aikaa ja intoa vuokra-autojen kattavaan hintavertailuun. Tartuin jo toiseen täkyyn, jonka heitti Sixt-ketju. Se lupasi käyttöön A-sarjan Mercedes-Benzin tai vastaavan kokoisen auton 171 euron hinnalla. Tila riittäisi hyvin kahdelle ihmiselle ja matkalaukuille.

Luotinko liikaa isojen ja koeteltujen vuokraamojen maineeseen? Pienemmistä paikallisista vuokraamoista auton olisi saanut jopa yli puolet halvemmalla.

2. Mukavuus maksoi

Vuokraamon tiskillä herttaisesti hymyilevä neiti Garcia Robles kysyi oitis, riittääkö käsivaihteinen auto varmasti tarpeisiini. Mitä automaattivaihteinen maksaisi? Parikymppiä lisää päivässä. Otetaan se.

Hyvä puoli asiassa oli se, että varusteisiin kuului navigaattori.

Tämän tarpeen vuokraaja voi helposti kuitata jo kotona ja ottaa laukkuun mukaan kannettavan navigaattorin, jonka karttapäivitykset ovat ajan tasalla.

3. Turvallisuus vasta maksoikin

Toinen lisäpalvelu, jota vuokraajalle tarjotaan aina, on vakuutusturva. Niiden hinnat ja taso vaihtelevat, joten matkailijan kannattaa hankkia vakuutuksista edes perustietämys.

Vieraassa maassa turvallisuuttaan maksimoivan matkailijan valinta on helposti se nopein ja kallein – täysvakuutus, joka kattaa jopa auton rengas- ja tuulilasivauriot ja matkustajille korvaukset onnettomuuksien seurauksista. Tällä kertaa täysvakuutus (Protection Package Full) maksoi 165 euroa.

4. Tankkausmaksu

Vuokra-auton saa käyttöön tankki täytettynä, ja niin se pitää palauttaa vuokra-ajan päätyttyäkin. Tiedossa oli aikainen aamulähtö, siksi seuraava kysymys herätti oitis kiinnostuksen?

– Haluatteko maksaa polttoaineen ennakkoon, jolloin auton voi palauttaa tankkaamatta? Hintaan sisältyy viiden euron alennus polttoaineesta.

Kiinni veti. Mistäpä Malagan pimeässä aamussa edes löytäisi lähimmän huoltamon? (No navigaattorin avulla tietenkin kuten muutkin palvelut, tumpelo!).

Tankkausmaksu oli 44,55 euroa. Loma-ajalta meille kertyi kilometrejä lopulta noin 140, Gibraltarillakin jäi käymättä. Kaksi kolmasosaa summasta oli lopulta hukkaan heitettyä rahaa.

5. Väsymys ja kiire

Kun takana on aikainen herätys, automatka Helsinki-Vantaalle ja seitsemän tunnin lennot vaihtoineen ja odotuksineen, sitä vain haluaa päästä mahdollisimman nopeasti tien päälle ja hotellille.

Väsymys painaa, ja Sixtin asiakastiskillä luettavaksi tulostettu pitkä vuokrasopimus ei jaksanut kiinnostaa. Nimi alle ja tien päälle, se oli meininki.

Hiki kohosi otsalle myöhemmin hotellilla, kun kaivoin tulosteen esiin. Malagan kentältä valittujen lisäpalvelujen ja vakuutuksen yhteishinta oli 378,67 euroa. Omavastuun varalle luottokortilleni oli tehty kaksi kertaa suurempi katevaraus, 757,34 euroa.

Tämän mahdollisuuden olin sentään muistanut jo Suomessa.

6. Jälkikirjoitus

Minulla on sellainen elämänohje, että ongelmat ovat pieniä siihen asti, kun niistä selviää vain rahalla. Tästä selvisi, vaikka kirpaisikin.

Vuokra-auto on kelpo vaihtoehto lomalle, kun haluaa itse määritellä kohteensa ja aikataulunsa. Aika monessa tapauksessa lähes yhtä vaivattomaan liikkumiseen riittävät taksit ja paikallisliikenne. Valinta on sinun.

Tästä on kyse

Autonvuokraajan tärkeät lyhenteet

CDW/CDR

Collision Damage Waiver/Collision Damage Reduction = omavastuun pienennys kolarivakuutukseen.

Asiakas on vastuussa korjauskuluista ja varaosista enintään omavastuuosuuden verran.

SCDW/SCDR

Super Collision Damage Waiver/Super Collision Damage Reduction = Superkolarivakuutus.

Supervakuutus pienentää tai poistaa autonvuokraajan omavastuun vahinkotapauksissa. Vakuutus ostetaan aina paikan päällä.

LDW

Loss Damage Waiver = Vahinkovakuutus.

Vakuutus pienentää tai poistaa autonvuokraajan omavastuun vahinkotapauksessa muun muassa USA:ssa ja Australiassa.

Euroopassa vastaavat vakuutukset ovat kolarivakuutus (CDW) ja varkausvakuutus (TP).

TP

Theft Protection=Varkausturva.

Varkausturva kattaa varkausvahingot ajoneuvon arvoon saakka sekä muut mahdolliset vahingot.

STP

Super Theft Protection = Supervarkausturva.

Supervarkausturva pienentää tai poistaa autonvuokraajan vastuun varkaustapauksissa. Vakuutus ostetaan aina paikan päällä.

PEP

Personal Effects Protection = Vakuutus autossa oleville matkatavaroille.

Korvaa autossa olevat henkilökohtaiset matkatavarat varkaustilanteissa vakuutusehdoissa merkittyyn summaan saakka.

ALI

Additional Liability Insurance = Kolmannen osapuolen vastuu.

Vakuutuksen voi ostaa USA:ssa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa.

Se antaa turvan silloin, kun onnettomuus tai vahinko sattuu muille henkilöille tai muiden henkilöiden omaisuudelle ajoneuvon sisällä.

Lähde: Avis
Liikennevakuutus ei korvaa kolhuja vuokra-autolla

Kari Pitkänen

Ajatus tuli mieleen vasta myöhemmin, mutta jäi vaivaamaan: olisinko tarvinnut ollenkaan vuokra-autolle Malagassa myytyä 165 euron täysvakuutusta, kun minulla kuitenkin on Suomesta pakollinen liikennevakuutus?

– Jos olisit ollut liikkeellä omalla autolla, liikennevakuutus olisi voimassa koko Eta-alueella ja henkilövahingot korvattaisiin sen perusteella, korvauspäällikkö
Antti Tuulensuu
Liikennevakuutuskeskuksesta
neuvoo.

– Vuokra-auto on kuitenkin rekisteröity Espanjaan. Jos vahinko aiheutuu, se korvataan Espanjan lainsäädännön mukaan, eikä suomalainen liikennevakuutus ole voimassa.

Eli yksinkertaistaen: jos matka suuntautuu Eurooppaan omalla autolla, vakuutusturva seuraa mukana.

Vuokra-auton vakuutukset on sen sijaan hankittava kohdemaasta.

– Oman autonkin turvaa kannattaa viimeistään matkaa varten täydentää kasko-vakuutuksella.

Autovuokraamojen
tarjoamat vakuutustyypit ja niistä käytettävät lyhenteet (ks. luettelo) saattavat hämmentää matkailijan pahasti.

Antti Tuulensuun mukaan EU-komissio on juuri siksi patistellut vuokrausyrityksiä lisäämään tuotteidensa selkeyttä ja läpinäkyvyyttä.

– Kun lomalla pitäisi päästä nopeasti eteenpäin ja autolla liikkeelle, moni ei viitsi tai jaksa syventyä tarjottuun vakuutusturvaan kovin tarkasti.

– Käy aina sopimus läpi ja kysy sen koko hinta, korvauspäällikkö opastaa.

Auton vuokrahintaan kuuluu yleensä perusvakuutus. Se takaa minimisuojan vahinkotapauksissa, mutta ei useinkaan sisällä kuljettajan ja matkustajien vakuutusturvaa.

Vuokraaja voi joutua myös henkilökohtaiseen korvausvastuuseen, jos autoa vahingoitetaan tai se varastetaan – ellei vakuutus sisällä turvaa myös näiden varalta.

Vähintään vahingosta tulee maksettavaksi omavastuuosuus. Sen voi lisähinnalla pienentää tai kokonaan poistaa.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori