SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
su 16.4.2017 klo 16:00 [päivitetty ma 14:22] 0

Koiransa hampaista huolehtiva säästää helposti satoja euroja

Koirien hampaiden kotihoito kannattaa jo rahankin vuoksi. Hammashoidosta koituu helposti eläinlääkärissä useiden satojen eurojen lasku.
Silja Aitoaho

Koiransa hampaita säännöllisesti harjaava voi säästää eläinlääkärilaskuissa jopa useita satoja euroja. Silti moni hoitaa koiransa hampaita huonosti.

Koirien yleisimpiä hammasvaivoja ovat eri asteiset ientulehdukset. Niistä kärsii arviolta 80 prosenttia yli kolmevuotiaista koirista. Ientulehduksen aiheuttavat hampaiden pinnalle kertyvä plakki ja hammaskivi.

Ylivoimaisesti tehokkain tapa ehkäistä plakin ja hammaskiven muodostusta olisi pestä koiralta hampaat säännöllisesti, mieluiten kerran päivässä. Tässä olisi monella lemmikin omistajalla parantamisen varaa.

Vaikka moni jättää yhä koiransa hampaat harjaamatta, ovat asenteet muuttuneet hiljalleen myönteisemmiksi, arvioi eläinlääkäri Anneli Saranki Oulun Eläinklinikalta.

– Koirien hampaiden harjaus ei enää herätä samalla tavalla ihmetystä kuin ehkä vielä joitakin vuosia sitten. Myös eläinlääkärien keskuudessa lemmikkieläinten suun- ja hampaiden terveydenhoitoon on alettu kiinnittää huomiota samalla, kun eläinlääketiede on kehittynyt.

Yleisin eläinlääkärillä tehtävä koiran hammashoito-operaatio on nukutuksessa tehtävä suun ja hampaiden tutkimus sekä hammaskiven ja plakin poisto.

Koirien hampaita voidaan myös joutua poistamaan vakavien ientulehdusten, murtumien ja purentavirheiden vuoksi.

Operaatioiden kustannukset vaihtelevat tapaus- ja klinikkakohtaisesti, mutta yleensä hammaskiven poiston hinnat lähtevät 150–200 eurosta ylöspäin. Hinta voi kohota tuosta reippaastikin, jos koiralta joudutaan poistamaan hampaita vaikeiden tulehdusten vuoksi.

– Jos hammaskiven poisto tehdään oikein, operaatio sisältää turvallisen anestesian, hammastarkastuksen, hampaiden röntgenkuvauksen, plakin ja hammaskiven poiston, ientaskujen huolellisen puhdistuksen ja hampaiden kiillotuksen, sanoo hammashoitoihin erikoistunut eläinlääkäri ja alan kansainvälinen uranuurtaja Helena Kuntsi.

Kuntsin mukaan Suomi on hammaseläinlääketieteen edelläkävijä koko maailmassa. Yhä useammalla klinikalla on hampaiden hoitoon kouluttautunutta henkilökuntaa ja välineistöä.

– Koirille tehdään nykyään yhä enemmän myös vaativampia hammashoitoja, kuten juurihoitoja ja oikomisia sekä laajempaa leukakirurgiaa, kuten suukasvainten poistoja. Käyttökoirille voidaan tehdä myös metallikruunuja. Kaikki eläinten hammashoidot tehdään kuitenkin aina vain terveydellisistä syistä.

Eläinlääkäriasemien lisääntyneet mahdollisuudet ja valmiudet tehdä erilaisia hammastutkimuksia ja -hoitoja ovat LähiTapiola-ryhmän asiantuntijan Anu Kostamon mukaan nostaneet osaltaan myös eläinlääkärikuluja.

Ihmiset ovat nykyään myös halukkaita satsaamaan lemmikkinsä hyvinvointiin aiempaa enemmän. Erityisesti koirien vakuutukset ovat suosittuja, vaikka hampaiden osalta ne korvaavatkin yleensä vain tapaturmaisesti katkenneiden tai murtuneiden hampaiden hoitokuluja.

Kuntsi sanoo, että myös lemmikeillä suun ja hampaiden hoito on osa perusterveydenhoitoa. Tätä korostaa myös eläinlääkäri Anne Karttimo-Mäkynen.

– Esimerkiksi koiran vakavan ientulehduksen hoitamatta jättäminen altistaa krooniselle kivulle sekä seurannaissairauksille. Se, mitä hampaista nähdään päältä päin tarkasteltuna, on aina vain arvio.

Katso video Eläinlääkäri Anneli Saranki näyttää, miten koiran hampaat pestään.

Harjausvinkit

Harjaa ensin vain yksi hammas

Totuta koira hampaidenpesuun askel kerrallaan. Harjaa ensin vain yksi hammas.

Palkitse koira hyvin sujuneesta harjauksesta esimerkiksi makupalalla. Harjauksen voi yhdistää myös johonkin mukavaan rutiiniin, kuten iltalenkkiin.

Aloita harjaus hampaiden ulkopinnoista ja etuhampaista ja harjaa ikenen suuntaisesti. Etenkin etuhampaiden alue on herkkä. Käy läpi kaikki hampaat.

Hiero hammastahnaa hammasharjan sisään, ettei koira pääse heti nuolaisemaan kaikkea tahnaa suuhunsa. Käytä koiralle tarkoitettua hammastahnaa, älä ihmisille tarkoitettua fluorihammastahnaa.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori