keskiviikko 20.6.2018 | 03:25
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
ma 10.4.2017 klo 06:00 0

Murheellinen, merellinen Manchester

Manchester by the Sea. Ohjaus ja käsikirjoitus Kenneth Lonergan. Kuvaus Jody Lee Lipes. Pääosissa Casey Affleck, Michelle Williams, Lucas Hedges. K12. 137 min. Amazon Studios 2016. Rex, Kokkola. Kinocity, Pietarsaari.

Hannu Björkbacka

Kenneth Lonerganin Manchester by the Sea on viimeistelty, laadukas Oscar-suosikki. Tarinalle nimen antanut viidentuhannen asukkaan pikkukaupunki on jo lähtökohtaisesti kuvauksellinen. Kameran takana Jody Lee Pipes tavoittaa merellisen talvisinen sävykkäästi, mutta hillitysti ja koristeellisuutta välttäen. Kuva jää pitkäksi aikaa mielenpohjalle.

Manchester by the Sea kertoo surusta selviytymisestä. Traagiset menetykset varjostavat valoisaa elokuvaa. Ohjaajana Lonergan välttää tunnekuohuja - viaksi asti. Murhenäytelmän laajuutta, sen syitä ja seurauksia annostellaan pidättyvästi, pienin vihjein ja takautumin. Filmistä ei ole tullut yksitoikkoista tai raskasta.

Rauhallisesti etenevässä, mutta tiheässä elokuvassa Lonergan esittelee parikymmentä henkilöä. Moniin palaillaan, annetaan tilaa ja luodaan luonteet. Sivuosatkin ovat täysiä ihmisiä, mutta kuinka tärkeitä tälle tarinalle? Manchester by the Seasta kasvaa kiinnostava, mutta keskittymättömän. Fokus puuttuu.

Oscarilla miespääosasta palkittu Casey Affleck on yksin jäänyt perheenisä. Isoveli Joen kuoltua Lee joutuu tämän pojan, teini-ikäisen Patrickin huoltajaksi. Paluu pikkukaupunkiin tuo miehen mieleen oman perheen menetyksen. Onko Leestä isän korvaajaksi? Patrick ei halua tehdä surutyötä. Poika hukuttaa murheet kaverien ja tyttöystävien seurassa.

Casey Affleck on kuuluisampaa veljeään lahjakkaampi. Ocean’s Elevenistä, Jesse Jamesista, Gone Baby Gonesta ja A Texas Love Storystä tutulla näyttelijällä on erikoislaatuinen kyky tyyneyteen myrskyn silmässä. Tunteensa kuolettaneena Leenä hän vangitsee hiljaisuudellaan huomion itseensä.

Lonerganin käsikirjoituksen horjahtelut eivät palvele Affleckia. Pidättyvyys muuttuu latteudeksi. Kun hiljaisuus ei enää puhuttele, Lee vaikuttaa läpitunkemattomalta, sisältä tyhjältä. Räjähtävät raivokohtaukset liimautuvat päälle perustelemattomina bravuureina.

Patrick-pojasta ei tehdä pelkkää sääliteltävää uhria. Lucas Hedgesin esittämää, sedältään äkkipikaisen luonteen perinyttä teiniä ei kuvata erityisen miellyttäväksi. Nuorukaisen häntäheikkimäistä menestystä tyttöseurassa jää ihmettelemään. Punapäänörtti ei kiekkoharrastuksesta huolimatta ole sporttinen, eikä etenkään boheemi, cool tai kapinallinen. Patrickin rokkibändikin on aika paska. Lähimmäksi poikaa päästään, kun suru viimein tunkee puseroon. Mutta sekin kohtaus jää aika irralliseksi.

On kunnioitettavaa, ettei tarina tarjoa selkeitä ratkaisuja. Ei niitä tarjoa elämäkään. Mutta elokuva on taidetta, ja siltä odottaa enemmän. Manchester by the Sea jää ristiriidoissaan ja kysymyksenasetteluissaan epämääräiseksi.

Elokuva sai käsikirjoituksestakin Oscarin, mitä ihmettelen. Jotkut takautumat ovat tarpeettomia. Leen painajainen on kömpelösti toteutettu. Perhettä kohdannut katastrofikin kuvataan kalvakasti. Albinonin liian tuttu musiikki ei paikkaa puutteita. Ohjaajan oma pistäytyminen ohikulkijana olisi voitu leikata pois tai ainakin typistää.

Olen ankara filmille, jossa on paljon hyvää. Esimerkiksi tapa, jolla muuten välinpitämätön Lee käärii lasten valokuvat hellästi puseronsa suojassa muuttolaatikkoon. Tai se, miten Patrick törmää kuviin Leen huoneessa ja ymmärtää setäänsä paremmin. Miesten koruttomassa keskinäisessä huolenpidossa on kauniita kaikuja Leen ja Joe-veljen mutkattomasta suhteesta.

Onneksi on Michelle Williams. Leen entisenä vaimona filmin paras näyttelijä avaa tarinan kipupisteet tavalla, johon katsojana voi viimein samaistua. Sydäntä särkevässä kohtauksessa Casey Affleck taas jää metodinsa vangiksi. Kenties kohtauksen improvisaatioluonteen vuoksi lahjakas näyttelijä juuttuu toistelemaan yhtä ja samaa kuin neula kiinni levyssä.

Manchester by the Sean pääsee näkemään ainakin Pietarsaaressa vielä maanantaina.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori