keskiviikko 20.6.2018 | 03:22
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
to 13.4.2017 klo 06:00 0

Oman elämänsä Odysseus

Jacques – elämä merellä (L’odyssée). Ohjaus Jérôme Salle. Käsikirjoitus Jérôme Salle, Laurent Turner. Kuvaus Matias Boucard. Pääosissa Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou. K7. 123 min. Fidélité Productions 2016. Rex 1, Kokkola. Kinocity, Pietarsaari. Kinokulma, Oulainen.

* * *

Hannu Björkbacka

Pitkän uransa aikana Jacques-Yves Cousteau (1910-1997) jätti jälkensä merentutkimukseen ja erityisesti sen popularisointiin niin elokuvissa kuin televisiosarjoissa. Vedenalaiset filmit toivat ranskalaistutkijalle kolme Oscaria. Yhdessä Louis Mallen kanssa ohjattu Hiljainen maailma (1957) oli ensimmäinen Cannesin pääpalkinnon voittanut dokumentti – ja pysyi ainoana sellaisena melkein viisikymmentä vuotta. Cousteaun tavaramerkki, punainen pipo, tuli television kautta tunnetuksi Suomessakin.

Kekseliään, yritteliään ja uhkarohkean edelläkävijän elämäkertaelokuva seuraa merkkimiehen uraa tuhlailevan monipuolisesti. Alkuvaiheissa sävy on valoisa ja lämmin, kun vaimo tukee puolisonsa pyrkimyksiä ja pienet lapset ihailevat isäänsä. Varjoisia vuosia seuraa myöhemmin välien katketessa lempipoika Philippeen. Uskollisesti rinnalla niin perhe-elämässä kuin työssä seissyt vaimo Simone joutuu huomaamaan Jacques-Yvesin uskottomuuden. Monessa mukana oleva menevä mies ei ymmärrä tulopuolen päälle, mutta onnistuu aina putoamaan jaloilleen. Cousteaun innokkuus vakuuttaa rahoittajat kerta toisensa jälkeen jonkin uuden, uskaliaan projektin tukijoiksi.

Jérôme Sallen ohjaama Jacques – elämä merellä on tasapainoinen ja ilmeisen tasapuolinen kuvaus ristiriitaisesta ihmisestä. Karismaattinen Lambert Wilson kerää huomion vivahteikkaalla tulkinnallaan. Elokuva onnistuu välittämään kokonaiskuvan myös perheestä ja työtovereista. Kaksituntinenkin filmi jää väistämättä vain koukkaukseksi Cousteaun värikkäistä vaiheista. Mukaan valittu tapahtumasikermä on onneksi kiinnostavimmasta päästä.

Jacques Cousteau oli luontainen showmies, tieteen populisti, jota ajoi eteenpäin aito innostus asiaan. Meren ja luonnon saastumiseen havahtujana hän oli pioneeri, vaikka Sallen elokuva antaa tässä suuren ansion ekologiasta kiinnostuneelle Philippelle, jota Pierre Niney esittää.

Philippen ja kuuluisan miehensä oikkuja sietämään joutuvan Simone-vaimon kautta Jacques – elämä merellä välttää monia elämäkertaelokuvien ansoja. Merkkimiehen ylle ei nosteta sädekehää, vaan näytetään myös ne räsymaton tummat raidat. Takavuosien tähtisuosikki Audrey Tautou (Amélie) tekee nyt kypsän suorituksen vaimona, joka ei tappelutta suostu jäämään sivurooliin.

Ranskalaiselokuva on hyvä muistutus jo hieman unohtumaan päässeen Cousteaun intohimoisesta suhteesta maailman meriin. Vedenalaiset kuvat ovat komeita, välillä aidosti jännittäviäkin.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori