keskiviikko 20.6.2018 | 03:21
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
to 20.4.2017 klo 06:00 [päivitetty ti 14:43] 0

Eetu Kupulisoja: Mämmiä 87 miljoonalla

Pääsiäisen seudun suurimpia uutisia oli, totta kai, se, että Suomeen tuli Eurojackpotin jättivoitto. Tiistaina, tasan neljä päivää 87 miljoonan euron arvoisen jysähdyksen jälkeen, uutisoitiin voittajan olevan edelleen kadoksissa ja käytiin läpi skenaarioita, mitä tapahtuu, jos hän ei ilmoittaudu ajoissa - eli siis vuoden sisällä. Eittämättä tarpeellisia pyörityksiä siinä vaiheessa.

Spekulaatiot saatiin kuitenkin lopettaa jo samana päivänä, kun tamperelaisessa marketissa rivinsä pelannut voittaja kävi lunastamassa omaisuutensa parempaan talteen.

On hämmentävää, kuinka kiinnostuneita ihmiset ovat Eurojackpotin ja Loton kaltaisista arvontapeleistä. Äkkirikastuminen on ajatus, joka houkuttaa ihmisluontoa ympäri maapalloamme, mutta se ei ole tie kansansuosioon. Omalla, kovalla työllään omaisuutensa luoneita on helppo arvostaa, mutta arpajaisista rahansa raapineiden kohtalo on synkempi.

Taustalla on tietysti luonteenpiirteistä yksi rumimmista, kateus. Mitä tuo ihminen on tehnyt paremmin kuin minä, kun hänellä kävi tuollainen tuuri, mutta minulla ei? Tuskin hänen päänsä kestää moisen rahasumman kanssa, sekoaa ja mielisairaalaan joutuu.

Näitä ajatuksia moni varmasti pyöritteli voiton tultua julkisuuteen. Eikä siinä mitään, tuuripeleistä voittavia kohtaan saakin olla hieman kateellinen. Lisäksi unelmointi on tietysti sallittua - ja jopa suotavaa. Aina voi miettiä, mihin itse miljoonat ja kymmenet miljoonat sijoittaisi, mutta talouttaan ei välttämättä kannata rakentaa näiden suunnitelmien varaan.

Iltapäivälehtien pyhien työvuorolaiset ideoivat kansan iloksi monenlaista näkökulmaa voittouutiseen. Voiton vei Ilta-Sanomien nettijuttu, joka oli otsikoitu ”Paljonko 87 miljoonaa euroa oikeasti on? Näin monta vuotta Juha Mieto söisi sillä rahalla mämmiä”.

Niin, jos haluaa havainnollistaa rahasumman todellisen arvon, minäkin vertaisin sitä ensimmäisenä mämmiin.

Aivan toinen juttu on sitten se, miksi Mietaan erityisesti mämmiin kohdistuva ruokahalu pysyy otsikoissa vuodesta toiseen, mutta mennään siihen asiaan sitten toisella kertaa.

Kirjoittaja on Nivala-lehden toimittaja

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori