keskiviikko 20.6.2018 | 03:20
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
to 20.4.2017 klo 06:00 [päivitetty ti 14:43] 0

Nivala-lehti: Virkamiehet veisivät Nivalasta vuodeosaston

Maakunnan ensimmäiset sote-luonnokset ovat nostattaneet karvat pystyyn kunnissa, kun virkamiesten valmistelema ensimmäinen esitys keskittäisi vuodeosastoja rajusti niin, että Oulun lisäksi vuodeosasto löytyisi Oulaisista, Raahesta ja Kuusamosta. Pienet vuodeosastot, kuten Nivalan vuodeosasto, suljettaisiin kokonaan.

Onneksi näin raju keskitys ei ole käytännössä edes mahdollista kovin nopeasti, yksikertaiseksi siksi, ettei keskuksissa ole tiloja valmiina kaikille vuodepotilaille. Eikä uusien rakentaminen ole järkevää, jos asianmukaiset ja hyvässä kunnossa olevat tilat kunnissa jo ovat olemassa, niin kuin Nivalassa kohta on.

Virkamiesten esitys taisi olla enemmänkin pitkän tähtäyksen suunnitelma kuin välittömästi toimeenpantava. Mutta pitkälläkin tähtäyksellä se huolestuttaa. Kunnissa pitää nyt olla todella tarkkana lähipalveluiden säilyttämisessä.

Kaavailtu esitys paperilla voi vaikuttaa kaukaa katsottuna kauniilta: kukaan ei asu vuodeosastolla ja vain todella sairaat saavat parempaa hoitoa isommissa yksiköissä. Käytännössä kuvaan tulee suunnaton määrä epätasa-arvoa ja inhimillistä kärsimystä pitkien välimatkojen vuoksi.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori