keskiviikko 20.6.2018 | 03:21
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
pe 21.4.2017 klo 12:46 0

Pariisin isku tuskin kallistaa presidentinvaalien vaakakuppia suuntaan tai toiseen

Ilkka Timonen

Islamilainen valtio -terroristijärjestö (Isis) on tunnustanut Pariisin torstaisen terrori-iskun, mutta se ei välttämättä tarkoita, että sillä olisi sormensa pelissä, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko.

– Kiinnostavaa on, onko tekijällä oikeita kytköksiä Isisiin vai ei. Joka tapauksessa kyseessä on hyvin todennäköisesti jihadistisen ideologian motivoima isku kuten myös monissa muissa Euroopassa viime aikoina tehdyissä iskuissa on ollut, Tammikko sanoo.

Tekijästä tiedetään, että hänellä on aiempaa väkivaltarikollisen taustaa ja kaunaa poliisia kohtaan. Tämä sinänsä ei vielä tarkoita, että tekijällä olisi jihadistinen ideologia.

Tammikko ei usko, että tuore terrori-isku heilauttaisi vaakakuppia sunnuntain presidentinvaaleissa suuntaan tai toiseen.

– Tilanne on ollut hyvin kireä jo vuoden 2015 Charlie Hebdon iskusta lähtien, on ollut Pariisin ja Nizzan iskuja ja muuta. Tämä on jatkumoa samassa sarjassa.

Koska isku tapahtui näin lähellä vaaleja, Tammikko pitää kuitenkin mahdollisena, että sillä on oma vaikutuksensa äänestyspäätökseen.

Hänen mukaansa on mahdollista, että ihmiset tekevät äänestyspäätöksiään hätäisesti puutteellisen tiedon varassa. Hän viittaa iskuun Saksassa Dortmundin jalkapallojoukkuetta vastaan. Nyt on paljastunut, että iskun takana olikin pettynyt venäläinen sijoittaja, jolla ei ollut jihadistista motiivia.

Tilanteen kiristyminen nostaa varmasti kovien toimenpiteiden suosiota. Tässä mielessä Kansallinen rintama -puolueen ehdokas Marine Le Pen olisi vahvoilla.

Äärioikeiston Le Pen on kampanjoinut keskeisinä teemoinaan maahanmuuton vastustaminen ja islamin uhka.

Tammikko kuitenkin muistuttaa, että myös muut Ranskan poliittiset suuntaukset ovat lähteneet kovien keinojen tielle.

Asiantuntijat ovat jo esittäneet senkin mahdollisuuden, että terrori-iskun jälkeisen epävarmuuden hetkellä äänestäjät kääntyvätkin kokeneen konservatiivisen poliitikon ja entisen pääministerin François Fillonin puoleen.

Ranskalla on pitkä historia terrorismin suhteen. Siirtomaahistoria ja Algerian itsenäistymiskamppailu toivat jo aikoinaan terrorismin lähelle ranskalaisia.

– Jihadismin esiintymisessä Ranskassa on taustalla maan omat sisäiset ongelmat, sanoo Tammikko.

Maahanmuuttajataustainen väestö kokee saaneensa osakseen vääryyttä ja olevansa epätasa-arvoisessa asemassa muihin ranskalaisiin verrattuna. Tammikon mukaan ei ole ihme, että jotkut ihmiset valitsevat siksi terrorismin tien.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori