keskiviikko 20.6.2018 | 03:21
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
pe 21.4.2017 klo 11:00 [päivitetty ma 14:23] 0

Puutarhakasvien ja kukkien kasvattaminen siemenestä on edullista ja palkitsevaa

Taimikasvattaja nauttii kasvusta koko kevään
Riikka Happonen Emil Bobyrev, kuvat

Huhtikuu on puutarhaihmiselle kiireistä aikaa, vaikka maa onkin vielä liian kylmä istutushommiin. Silloin valmistaudutaan kauteen sisällä: kastellaan tomaatintaimia, kylvetään kurkkujen ja kurpitsojen siemeniä ja tasapainoillaan riittävän valon, lämmön ja kosteuden kanssa.

Tamperelainen Sari Fröjd tunnustaa hurahtaneensa taimien esikasvatukseen. Rivitalokodin ikkunat täyttyvät puutarhakasvien taimista, ja lisää löytyy vanhasta akvaariosta sekä vitriinikaapista, jonka sisälle on viritelty kasvilamppu valoa antamaan.

– Lisäksi jääkaapissani on kylmäkäsittelyssä pionia, sipulikasveja, dahlioita ja ruostekukkia. Minulla on multahommia varten erillinen jääkaappi, jossa en säilytä ruokaa, Fröjd naurahtaa.

Häntä motivoi taimikasvatukseen siementen edullinen hinta sekä lajikkeiden kirjo.

– Tomaattiakin on olemassa kymmeniä lajikkeita helposti saatavilla. Harvinaiset kasvit ovat taimina hyvin kalliita ja useimmiten muualla kuin Suomessa kasvatettuja eli tottuneita ihan toisenlaiseen ilmastoon, Fröjd perustelee.

Vaikka Fröjdin kotona onkin jo täysi taimitohina päällä, ei kannata lannistua. Jos heräsit kevääseen vasta nyt, vielä ei ole liian myöhäistä aloittaa esikasvatuspuuhia. Useimmat kesäkukat ja puutarhakasvit kylvetään huhti–toukokuussa.

Kokenut puutarhuri Timo Koskinen kertoo, että tomaattiakin voi edelleen kylvää, vaikka monet laittavatkin sen siemenet kasvamaan maaliskuun puolella.

– Ensimmäinen sato tulee ehkä pari viikkoa myöhemmin, mutta ehtii silti vielä hyvin, eikä mitään ole menetetty. Kyllähän kauppapuutarhoissakin tomaattien kylvöjä jaksotetaan pitkin kesää, jotta aina on uutta syötävää tarjolla.

Koskisen mukaan taimikasvatuksessa on nyrkkisääntö: mitä isompi siemen, sitä myöhemmin se tarvitsee kylvää. Esimerkiksi auringonkukkien ja krassien suurikokoiset siemenet kannattaa heittää multaan vasta huhti–toukokuun vaihteessa tai toukokuun alussa.

– Kukintaan menee 5–6 viikkoa vähän huoneen lämpötilasta ja valosta riippuen, Koskinen sanoo.

Hän suosittelee kylvämään pari siementä ruukkuun ja koulimaan niistä huonomman taimen pois ensimmäisten varsinaisten lehtien ilmaannuttua.

Fröjd sanoo kylvävänsä pienisiemeniset kasvit yleensä laakeaan astiaan ja erottelevansa sieltä parhaiten kasvuun lähteneet yksilöt omiin ruukkuihinsa. Suuria siemeniä hän laittaa yleensä vain yhden kutakin purkkia kohden.

Siemenet itävät yleensä mieluiten lämpimässä ja valoisassa paikassa. Fröjdillä on käytössä monenlaisia taimiruukkuja ja jogurttipurkkeja, joiden päälle hän pingottaa aluksi rei’itetyn kelmun itämistä helpottamaan.

– Lisäksi minitomaattien rasioista saa kivoja ilmaisia pienoiskasvihuoneita, hän vinkkaa.

Kelmut kannattaa poistaa viimeistään siinä vaiheessa, kun kasvi on kasvattanut ensimmäiset hennot sirkkalehtensä.

Näin estetään kasvavaa juuristoa homehtumasta ja taimen nuupahtamista liialliseen lämpöön ja kosteuteen.

Taimi viihtyy parhaiten 24–25 asteen lämmössä. Useimmissa uusissa taloissa olosuhteet aurinkoisella ikkunalla ovat kuitenkin sitä kuumemmat. Silloin kasvi voi venähtää liikaa pituutta.

– Kannattaa kokeilla, millä ikkunalla taimi parhaiten viihtyy. Myös kaihtimia voi käyttää varjostamiseen ja kasveja voi vetää hieman kauemmaksi ikkunan pinnasta, Koskinen sanoo.

Myös liika kastelu on pahasta. Toisaalta etenkään tomaatin ja kurkun multaa ei saisi päästää ihan koppuraksi.

– Itse sumuttelisin kasveja kylvövaiheessa silloin tällöin, ja sitten taimivaiheessa tarkistaisin mullan kosteuden parin, kolmen päivän välein, Koskinen toteaa.

Kannattaa käyttää myös taimimultaa tai kylvöturvetta, sillä ne pidättävät sopivasti vettä.

Mustaa multaa Timo Koskinen suosittelee käytettäväksi vasta varsinaisessa istutusvaiheessa.

Taimet kannattaa istuttaa ulos vasta kesäkuun 10. ja 17. päivän tienoilla, kun yöhallojen vaara on mennyt ohi. Tomaatti tulee istuttaa ulos vasta sitten, kun ensimmäisen kukkatertun kukat ovat avautumassa. Kurkussa ja kurpitsassa riittävät ensimmäiset kunnon kasvulehdet.

Viime vuosien kylmät kesäkuut ovat haitanneet taimien kasvua. Koskinen vinkkaa istuttamaan taimet alkukesäksi ruukkuun, jolloin niitä voi siirrellä suojaisempiin ja aurinkoisempiin paikkoihin sekä tarvittaessa yöksi sisälle.

Hän suosittelee myös taimien karaisua muutaman päivän ajan ennen kuin ne istutetaan ulos.

Karaisu on Sari Fröjdille tuttua puuhaa. Hänellä on sitä varten tarjoiluvaunu, jossa hän kärrää taimiaan touko-kesäkuun vaihteessa päiviksi ulos ja öiksi sisälle.

– Joskus sitä vaihetta saattaa kestää parikin viikkoa. Lisäksi minulla on muutama kupu, joilla voin suojata jo maahan istuttamiani kasveja kylmiltä öiltä.

Taimikasvatus

Vielä ehdit hyvin kasvatuspuuhiin

Huhtikuussa

Kuun alussa: tomaatti

Kuun lopussa: kurkku, kesäkurpitsa, kurpitsa, samettikukka

Toukokuussa

Kuun alussa: krassi, auringonkukka, tuoksuherne

Kuun lopussa: salaatti

Kesäkuussa

Suoraan ulos: herne

Herneenversoja voi myös kasvattaa koko kevään sisällä ja leikata ruoan päälle sitä mukaa kuin ne kasvavat.

Istutus ulos

Ihanteellisin istutusaika on silloin, kun maan lämpötila on noussut 20 asteeseen ja yöhallat ovat ohitse.

10. kesäkuuta on pidetty Etelä- ja Keski-Suomessa perinteisesti päivämääränä, jonka jälkeen taimia voi alkaa istuttaa avomaalle.

Pohjois-Suomessa kannattaa odottaa viikko pidempään.

Viimeistään juhannusviikolla yöhallat ovat yleensä ohi koko maassa.

Harso ja kohopenkki

Parina viime vuonna kesäkuut ovat olleet hyvin koleita. Silloin maan lämpötilakin jäähtyy, mikä voi pysäyttää taimien kasvun. Uuteen kasvuun lähtö voi viedä viikkoja.

Aurinkoisilla keleillä kohopenkki lämmittää kasvin oloja. Älä kuitenkaan tee penkkiä suoraan maan päälle, vaan muista sekoittaa allaolevaa maa-ainesta mukaan.

Kasveja voi suojata myös hallaharsojen ja kupujen avulla.

Lähde: Puutarhuri Timo Koskinen

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori