SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
su 28.5.2017 klo 13:00 0

Miten ladata akkuja? Kesäleirillä aikuinenkin pääsee toteuttamaan itseään

Parhaimmillaan kirjoituskurssi tai leiriviikonloppu lataa akkuja ja irrottaa arkisista rutiineista. Pahimmillaan se voi muuttua liialliseksi suorittamiseksi.
Riikka Happonen

Vastikään Kreetalta kirjoituskurssilta palanneen Helena Pulkkisen silmät säteilevät, kun hän kertoo kokemuksistaan. Viikon aikana hän perehtyi omaelämäkerrallisen kirjoittamisen saloihin muiden samanmielisten kanssa.

– Minulle oli tärkeää lähteä kurssille yksin ja noudattaa tiivistä ohjelmaa, joka ikään kuin pakotti kirjoittamaan. Menin tuottamaan tekstiä, mutta kaupan päälle sain uusia ystäviä, Pulkkinen kertoo.

Hän onkin jo varannut uuden kirjoituskurssin kesälomalleen, tosin tällä kertaa Suomesta. Ohjelmallinen leiri on hänen mielestään hyvä tapa irtautua arjesta.

– Luovuus pääsee kukkimaan, ja asioita katsoo sitten töissäkin vähän eri silmin. Todella virkistävää, Pulkkinen summaa.

Samaa sanoo vuosia tuttavapiirilleen ja tutuntutuille aikuisten kesäleirejä harrastuksekseen järjestänyt Emma Salonen. Leirit alkavat aina lipunnostolla, ja päivien kulkua rytmittävät työpajat, joiden aktiviteetit ovat vaihdelleet virkkaamisesta tverkkaukseen, pihapeleistä musiikki-improvisaatioihin ja viininmaistelusta ruotsin puhumiseen.

– Ajatuksena on uskaltaa oman mukavuusalueen ulkopuolelle opettelemaan uusia asioita, mutta hampaat irvessä ei tarvitse suorittaa. Yhteishenki tulee siitäkin, että tiskataan yhdessä ja herätään kaikki aamujumpalle.

Aikuisten leikkejä ja lelusuhdetta tutkiva Turun yliopiston tutkijatohtori Katriina Heljakka arvioi, että kolme-neljäkymppisten kesäleirit voivat saada kipinänsä nuoruusvuosien nostalgiasta ja eskapismista.

– Kaikilla on sisäsyntyinen tarve leikkitoimintaan, mutta hetkittäinen sitoutuminen tiettyyn ryhmään voi olla antoisaa ihan sinälläänkin. Meiltä puuttuu ehkä arkielämästä rituaaleja, jotka liittyvät sellaisiin yhteiskuntiin, joissa uskonto on paljon voimakkaammassa roolissa. Tällaisilla tilapäisillä jutuilla paikataan sitä yhteisöllisyyden tarvetta, Heljakka pohtii.

Hänen mukaansa ohjattu toiminta ja tapahtumaluonne tekevät leikkimisestä aikuisille ikään kuin sallitumpaa. Draama- ja taidekurssit voidaan laskea samaan kategoriaan, sillä itseilmaisu ja luovuus ovat tärkeitä leikin elementtejä.

– Aikuisten leikissä on usein mukana tuloksellinen aspekti: ihmiset haluavat ilmaista itseään eri tavoin. Tuotetut esineet tai tarinat mahdollistavat sisäisen maailmansa jakamisen muiden kanssa. Aikuisten on vaikea hyväksyä leikkimiseen käytettyä aikaa, ellei sitä voi valjastaa johonkin hyötytarkoitukseen.

Urheiluleireilläkin toiminta voi rinnastua peliin ja leikkiin. Toisaalta Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologi Hanna Vehmas huomauttaa, että moni tavoittelee parasta suoritusta ja huomiota. Liikunnan harrastaminen on yhteiskunnassamme varsin hyväksytty tapa viettää vapaa-aikaa.

– Onko se pointti oikeasti aina omassa hyvinvoinnissa vai siinä, että voi postata someen olleensa opettelemassa golfia tai mittaamassa kehoa? Yksi selitys liikuntalomien suosiolle on se, että sitä kautta haetaan hyvän kansalaisuuden kelpoisuutta.

Vehmas on huolissaan siitä, että vapaa-ajastakin on tullut jatkuvaa suorittamista ja siihen ladataan tavoitteita ja paineita.

– Vaikka liikuntaleirillä on mahtavaa, samanaikaisesti se heijastelee sitä, että meillä on kauhea tarve tehdä koko ajan paljon. Luppoaikaa ei sallita, Vehmas sanoo.

Aikuisten kesäleirit

Trendi saapui Yhdysvalloista

Aikuisten kesäleirit
ovat olleet Yhdysvalloissa ilmiö jo vuosia ja nouseva trendi myös Suomessa.

Erilaisten
kirjoitus-, taide-, jooga- ja parisuhdekurssien lisäksi tarjolla on esimerkiksi aikuisten sirkus-, ratsastus-, liikunta- ja musiikkileirejä. Aikuisille on myös omia Prometheus-leirejä, jotka ovat uskonnottomien vaihtoehto rippileireille.

Viime kesänä
järjestettiin ainakin yksi kaupallinen aikuisten kesäleiri, jonka ohjelmaan kuului muun muassa pihapelejä.

Leikkitutkija
Katriina Heljakka on kiinnittänyt huomiota lisääntyneeseen aikuisten leikkipalvelutarjontaan. Yksi esimerkki siitä ovat aikuisten värityskirjat sekä erilaiset roolipelitapahtumat.

”Ajatellaan, että aikuisten on muuten vaikea ryhtyä leikkimään. Heille on luotava leikkikehikko.”

Katriina Heljakka
”Aikuisten leikissä on usein mukana tuloksellinen aspekti.”

Katriina Heljakka
Aikuinen tarvitsee leluja ja palveluja

Riikka Happonen

Liikuntasosiologi Hanna Vehmas ei vähättele ihmisten liikunnasta saamaa iloa ja hyvinvointia. Hänen mukaansa on myös kansantaloudellisesti kannatettavaa, että liikunnan, urheilun ja terveyden ympärille syntyy uutta liiketoimintaa.

Toisaalta vaarana on, että sen ulkopuolelle jäävät juuri ne ihmiset, jotka liikunnan ilosanomaa eniten tarvitsisivat.

– Miten voitaisiin taata terveyttä ylläpitävän liikunnan mahdollisuudet kaikille? Se on miljoonan taalan kysymys, jota liikuntatutkijat ja poliitikot nyt tosissaan pohtivat. Liikuntalomat voisivat olla siihen yksi ratkaisu, kunhan niitä ei ole hinnoiteltu tavallisten kansalaisten ulottumattomiin, Vehmas sanoo.

Leikkitutkija Katriina Heljakan mukaan aikuinen tarvitsee leikkiinsä lasta enemmän leluja ja ohjattua toimintaa.

– Jos annat lapselle pahvilaatikon, hän keksii sille valtavasti erilaisia käyttötapoja. Aikuiselle pelkkä pahvilaatikko ei usein riitä. Siihen pitää olla piirrettynä vähintäänkin kasvot, että se alkaa tuottaa joitain leikillisiä assosiaatioita ja sysää leikin käyntiin.

Hänen mukaansa leikkiminen on liikunnan tavoin aikuiselle hyväksi, sillä sen avulla voi toteuttaa itseään.

– Hyödyt ovat kiistattomia. Jos pystyn tekemään jotain sellaista, mikä ei liity ansaintaan tai hyödytä työminääni millään tavalla, se on varmasti itselle hyväksi. Saan käydä hiljaista dialogia itseni kanssa.

– Keskeistä on, että ihmiset voivat heittäytyä vapaaseen mielenliikkeeseen. Avoimuus, uteliaisuus ja sallivuus sille, että hetkessä voi tapahtua ihan mitä vain, tekee tosi hyvää, Heljakka sanoo.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.