SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
su 21.5.2017 klo 06:00 0

Covenant on parasta Alien-sarjaa

Alien: Covenant. Ohjaus Ridley Scott. Käsikirjoitus John Logan ja Dante Harper. Kuvaus Dariusz Wolski. Pääosissa Katherine Waterston, Michael Fassbender, Billy Crudup. K16. 122 min. Scott Free 2017. Kinocity, Pietarsaari. Kinokulma, Oulainen. Rex, Kokkola.

* * * *

Hannu Björkbacka

Tänä vuonna 80 täyttävä Ridley Scott on voimissaan. Prometheuksessa (2012) alkanut Alienin syntytarina jatkuu sarjan jo kuudennessa elokuvassa Covenant. Molemmat Scottin filmit sijoittuvat kuviteltuun aikaan ennen hänen scifi-klassikkoaan, sarjan avausosaa Alien – kahdeksas matkustaja (1979).

David Fincherin tekemä Alien 3 (1992) oli avaruuskauhun faneille liiankin synkkä. Jean-Pierre Jeunet’n neljäs Alien – Ylösnousemus (1997) jäi turhankin kepeäksi ja epätasaiseksi. Aiheen pariin myöhemmin palanneen Scottin Prometheusta moni piti komeana, mutta jähmeänä.

Nyt mestariohjaaja (Kaksintaistelijat, Blade Runner, Thelma ja Louise, Gladiator) näyttää taas kyntensä. Alien – Covenant on sukua sarjan avausosalle sekä James Cameronin hengästyttävälle jatkolle, Aliens – paluu (1986). Covenantin kaksituntinen tiivistä jännitystä ja tiukkaa toimintaa vie uutuuden sarjan kärkeen, kolmanneksi parhaaksi Alien-elokuvaksi.

Covenant on Prometheusta linjakkaampi, mutta sen hallittua tyylikkyyttä, melkeinpä hartautta, Ridley Scott ei ole hylännyt. Alku on tyylikästä scifi-sinfoniaa. Covenant-aluksen kuparinväristen purjeiden levitys pohjattomassa avaruudessa vetää vertoja lajin parhaille näyille Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailussa (1968) - tai Alfonso Cuarónin Gravityssä (2013).

Covenantin päämääränä on Origae-6, jonne on tarkoitus perustaa uudisasutus. Lastiruumassa kaksituhatta syväjäädytettyä kyytiläistä odottaa herätystä perillä. Reissuun tulee mutka, kun eteen ilmestyy maan olosuhteista muistuttava, mutta aiemmin tuntematon planeetta. Sinnekö se punainen tupa ja perunamaa?

Alien-Covenant on niitä elokuvia, jotka viittaavat Arnold Böclinin maalaukseen Kuolleitten saari (1880-1886). Se ei yleensä tiedä hyvää. Valloittajia vastassa on Prometheuksen androidi, ihmistä muistuttava robotti David (Michael Fassbender). Covenantin maailmassa androidit kykenevät aistimaan savukepaperin ohuuden ja erottamaan Shelleyn runouden Byronista. Uuden keksimistä, luovuutta, ei niille ole sallittu. Planeetallaan David kuvaa itseään Robinson Crusoeksi. Mutta jos se on Crusoe, niin mikä on kuolleiden saaren Perjantai?

Ahkera ja ällistyttävän taitava Fassbender epäonnistui Terrence Malickin viimeisessä, mutta ohjaajasta johtuen. Tässä näyttelijä on tuplahyvä. Hän luo jäätävän hienostuneen Davidin, kuulusta Michelangelon kaimasta tietoisen androidin, joka pääsee roolissa jopa suutelemaan omaa täydellisyyttään.

Naapurimme Noomi Rapace ei Prometheuksessa korvannut sarjan ikonista Sigourney Weaveria. Ihastuttava Katherine Waterston onnistuu nyt Fassbenderin vastavoimana. Harry Potter -jatkosta Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (2016) tutuksi tullut Waterston on Daniels, puolison onnettomuudessa menettänyt avaruusmatkaaja. Surusta huolimatta Danielsilla langat pysyvät vaikeissa paikoissa paremmin käsissä kuin Covenantin nimellisellä kapteenilla, uskovaisella ja auktoriteetistaan epävarmalla Oramilla (loistava Billy Crudup). Katherine Waterston on pääroolissa yhtä sydäntä ja sielua, mutta luonteeltaan lujana Daniels vastaa niin alieneille kuin mieskollegoilleen täydellä mitalla.

Covenantin muutkin naiset ovat miehiä vahvempia ja järkevämpiä. Ridley Scottin avaruusooppera on laveita maailmankaikkeuksia sisältävänäkin tarinaltaan intiimiä, henkilövetoista kauhua. Ryhmädynamiikka välittyy myös ohivilahtavissa sivurooleissa (James Franco).

Ne alienitkin ovat näkemisen arvoisia. Ihmeitä, viihdettä, mietteitä ja toimintaa tasapainotteleva Alien: Covenant tyydyttää sarjan vanhat ystävät ja kerää samalla uusia. Juoni päästää joskus katsojan edelle ja muuttuu arvattavaksi, mutta on nautinto seurata hahmojen käyttäytymistä mysteerien paljastuessa.

Elokuvassa puhutaan paljon veljeydestä, kilpailusta ja luovuudesta. Ehkä Ridley Scott on tehnyt suoraviivaisimman toimintaelokuvansa pitkään aikaan action-eksperttiveljensä Tony Scott (1944-2012) mielessään. Covenantin miehistö juokin maljan ”kaikille joukostamme liian varhain poistuneille”. Lähestymistavoiltaan erilaiset Scottin veljekset ehtivät filmata elokuviaan rinta rinnan yli neljäkymmentä vuotta.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori