SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
to 25.5.2017 klo 06:00 0

Pystymehtä laulaa ja levyttää

Pystymehtä laulaa Rahkosen monitoimitalolla 20.5. Muusikot; Linda Simpanen viulu (osa sov.), Jenni Patana haitari, Mikko Patana basso, Nuutti Kaunisto kitara, Hanne Jylhä piano, Silja Kauppinen viulu, Viljami Riihimäki cajon,shaker, Markus Kunelius basso, cajon, Petra Honkala piano, Katja Hakala piano.

Mukana: Milja Hautamäki, Roosa Hautamäki, Emma Honkala, Petra Honkala, Anne-Maarit Hästbacka, Milla Koivisto, Juha Korkeankangas, Kirsi Korkeakangas, Venla Korkeakangas, Kerkko Linnarinne, Tanja Linnerinne, Jenni Patana, Mikko Patana, Viljami Riihimäki, Väinö Riihimäki, Hanna Siirilä, Leo Siirilä, Marika Siirilä, Niina Siirilä, Paula Varila, Salli Varila, Heidi Viitasalo. Ääni: Juha Korkeakangas, Markus Kunelius, Liput & kahvio Tanja Linnerinne Tilat: Kokkolan kaupunki

Elisa Siirilä

Ensimmäinen kesäinen lauantai-ilta, pitkän kylmän kevään jälkeen, sai Rahkosen Monitoimitalon salissa Ullavassa, upean sisällön. Pitäjän oma harrastajateatteri Pystymehtä esitti lauluja Sukset ristisä-revyystä, Tarina kulissien takaa -laulunäytelmästä ja Kultamaan kutsu – kotomaan kaipuu -musiikkidraamasta. Teokset oli jaettu niin, että ensimmäisen puoliajan kaksitoista laulua olivat viime kesän siirtolaisnäytelmästä. Laulujen taustoiksi heijastettiin valokuvia näytelmästä.

Illan kaikki laulut säesti Kultamaa-combo vahvistuksineen. Viime kesän musiikkidraama sai valtaisan suosion. Pystymehtä on nyt levyttämässä tätä materiaalia, joten laulut jäävät elämään myös äänitteelle. Useimmat laulut ovat halsualaisen ohjaajan Katja Hakalan säveltämiä, sanoittamia ja sovittamia. Kun Hakala tiesi, kuka tulee laulun esittämään näytelmässä, oli laulun tekeminen helpompaa. Erityisesti Riihimäen veljesten kappaleet (jotka muuten ovat myös Halsualta), Väinön laulama Vaivan arvoinen Amerikka? ja Viljamin esittämä Meren kutsu, olivat laadukasta mittatilaustyötä ja istuivat heidän laulettavakseen kuin tyköistuva puku. Samoin Milla Koiviston esittämä He`s not here anymore, sai ihokarvat nousemaan pystyyn – sitä sitä voi pitää hyvänä mittarina upeasta tulkinnasta.

Viime kesänä yleisöä herkisti laulu, jossa äiti joutui lähettämään esikoistyttären suuren meren taakse leveämmän leivän ääreen, ja hän kertoi luopumisen pakosta ja suuresta tuskasta laulussa Kuitenkin. Petra Honkala ja Hanna Siirilä saivat taas kuulijat liikuttumaan samalla laululla, niin lähelle kappale tulee jokaista lapsensa maailmaan saatellutta vanhempaa.

Katja Hakala juonsi illan ja kertoi laulujen synnystä ja yhteisösäveltämisestä, jota oli käytetty ainakin Toivottu torstai -kappaleessa. Salli Varila & sisäköt esittivät laulun nuoruuden innolla ja raikkaudella.

Väliajan jälkeen tuotiin yleisön eteen kattaus menneestä, olevasta ja tulevasta. Vuodesta 2010 alkanut Pystymehtän huikea menestystarina tempaistiin liitoon Sukset ristisä- revyyllä. Ullava-räp tuosta revittelystä sai yleisön nauramaan jopa itselleen.

Pystymehtän ydin koostuu ullavalaisista harrastajanäyttelijöistä, mutta veren vahvistus Halsualta, Kaustiselta ja Vetelistä on tuonut esityksiin paljon lisävoimaa. Kirsi Korkeakankaan esittämä laulu Yhteistoiminnan vaikeudesta kuvaa – ei vain entisen Ullavan – vaan monen muunkin pienen kunnan päättämisen problematiikkaa. Kun mennään Improlla vaan, ei kukaan illan esiintyjistä tiedä kuka nousee lavalle, mitä lauletaan ja mistä. Hannu Salaman teksti taipui tangoksi, Tekniikan Maailman autoarvio humpaksi ja terkkareiden ohjeet onnittelulauluksi Lumisesta keväästä.

Pystymehtä tekee parhaillaan Mestarin naiset -näytelmää. Sen teksti pohjautuu raamatun teksteihin ja kuvaa Jeesuksen ajan naisia eri näkökulmasta kuin mihin olemme tottuneet. Ensi-illan laskettuaika on joulukuussa. Maistiaisiksi tulevasta Pystymehtä esitti Parantuneiden laulun. Suurella mielenkiinnolla jäämme odottamaan mitä adventin aika tuo tullessaan.

Ohjaajan taito, ryhmän sisäinen, voimakas palo esittämiseen, säestyksen toimivuus, nouseva katsomo ja kaunis, rauhallinen lava – siinä homman hohto ja sylillinen ruusuja. Kunpa tieto tällaisista kulttuuritapahtumista tavoittaisi useamman.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori