keskiviikko 25.4.2018 | 07:58
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
la 10.6.2017 klo 06:00 0

Wonder Womanin ihmeellinen syntytarina

Wonder Woman. Ohjaus Patty Jenkins. Käsikirjoitus Allan Heinberg, Zack Snyder, Jason Fuchs, William Moulton Marstonin luomasta hahmosta. Kuvaus Matthew Jensen. Pääosissa Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Elena Anaya, David Thewlis, Ewen Bremner. 142 min. K12. DC Entertainment 2017. Kinocity, Pietarsaari. Kinokulma, Oulainen. Rex, Kokkola.

* * * * *

Hannu Björkbacka

Wonder Woman on kesän ehdoton ykkönen toimintafantasiana. Sen nimihenkilön esittäjä Gal Gadot pitäisi palkata seuraavaksi James Bondiksi, Jason Bourneksi, Ethan Huntiksi ja Jack Reacheriksi.

Patty Jenkinsin ohjaama tyylikäs, riemukas ja vauhdikas sarjakuvatulkinta on parhaita supersankarin syntytarinoita valkokankaalla. Väkivahva Wonder Woman nousee kevyesti Batmanien, Hämisten, Kapteeni Amerikoitten ja Avengersien rinnalle ja monenkin ohi. Jenkinsin elokuva on yhtä omaperäinen kuin ensimmäinen Guardians of the Galaxy (2014) tai se ainoa Watchmen (2009).

Tuntuu uskomattomalta, että kyseessä on vasta toinen Patty Jenkinsin pitkä elokuva. Edellinen oli jo yli kymmenen vuoden takainen, kiitetty Monster – Aileen Wuornos (2003). Kehuttu elämäkertaelokuva kertoi suomalaisjuurisesta sarjamurhaajasta - juu ei torille – ja nosti Charlize Theronin Oscar-palkittujen tähtien huippuluokkaan.

Patty Jenkinsin urapolku osoittaa, miten vaikeaa on Yhdysvalloissakin nykyisin jopa hienoja näyttöjä antaneen naisohjaajan päästä tekemään uutta elokuvaa. Mutta Wonder Womania kannatti odottaa ja kypsytellä. Filmi elvyttää onnistuneesti välillä jo kyllästyttänyttä supersankarigenreä.

Yleisö on ottanut Wonder Womanin omakseen. Jenkinsin elokuva on tällä hetkellä ylivoimainen listaykkönen Amerikan markkinoilla. Eikä ihme! Katsoja on myyty sillä sekunnilla, kun sankarimme juoksee näkyviin elokuvanmittaisessa takautumatarinassa. Kahdeksanvuotiaan Dianan (Lilly Aspell) vastustamaton energia sysää filmin eteenpäin vyöryvään liikkeeseen, joka pysähtyy vasta reipasta parituntista myöhemmin.

Ohjaaja Jenkins ja hänen käsikirjoittajansa ovat keränneet suuripuitteiseen ihmenaisen syntytarinaan Wonder Womanista kaiken oleellisen. Sekin on pieni ihme, sillä taival sarjakuvan sivuilta kankaalle kesti supernaiseltakin 76 vuotta.

Tarina alkaa Themysciran muinaiselta, myyttiseltä saarelta, jossa Diana-tyttöä koulutetaan amatsoniksi äitinsä, kuningatar Hippolytan (Connie Nielsen), ja tätinsä, kenraali Antiopen (Robin Wright) tarkan silmän alla. Dianalle paljastetaan myös salaisuus, Excaliburia muistuttava mahtimiekka, jota kutsutaan Jumalantappajaksi. Pitkään syrjäisellä saarellaan rauhassa eläneet amatsonit odottavat ja pelkäävät Areksen, jo kerran karkoitetun sodan jumalan, paluuta.

Sota saapuukin amatsonien paratiisiin, mutta lentäjäsankari Steve Trevorin (Chris Pine) muodossa. Ensimmäisen maailmansodan vakooja pakenee saksalaisia ja rikkoo kahden maailman näkymättömän rajan syöksyessään koneellaan mereen. Diana kohtaa Trevorin, miehen toisesta maailmasta, mutta saattaa myös amatsonit vaaraan sotilaiden hyökätessä rannalle.

Taiturimaisiin hyppyihin kykenevät, jousilla ampuvat, ratsastavat amatsonit käyvät rohkeasti tuliaseita vastaan. Näin upeaa ihmisten ja hevosten taistelukoreografiaa ei ole nähty sitten elokuvien Pieni suuri mies (1970) tai Tanssii susien kanssa (1990). Nyt ei pullistella testosteronimachoelokuvan 300 (2006) tapaan. Taistelut näyttävine efekteineen ja hidastuksineenkin ovat esteettinen silmänilo jännityksen hurmasta tinkimättä.

Parivaljakon kemiaa

Patty Jenkins onnistuu sulauttamaan ohjaukseensa saumattomasti seikkailufilmien perinteisiä lajityyppejä: Miekkaa ja sandaalia, intiaanielokuvaa ja länkkäriä, maailmansotaseikkailua Kadonneen aarteen metsästäjän tyyliin, salaisen agentin tarinaa ja supersankarifantasiaa. Kaikkea mahtuu Wonder Womanin elastiseen, kekseliäästi ja johdonmukaisesti kehiteltyyn kokonaisuuteen, jossa joka metrillä näkyy kerronnan nautinto.

Gal Gadot omii Wonder Womanin. Israelilaisnäyttelijä on suvereeni toiminnallisissa ja komediallisissa kohtauksissa. Gadot loistaa isoa elokuvaa kantavana karismaattisena tähtenä, jonka persoonallisuudessa on kiinnostavia kerroksia. Neuvokas, voittamaton amatsoni on myös muusta maailmasta tietämätön, kokematon nuori nainen, joka taistelutaitojensa lisäksi on sattunut lukemaan kaksitoistaosaisen antiikin rakkausoppaan.

Chris Pine on oivallinen pari Gadotille. Steve Trevorin hahmo on kuin luotu tälle näyttelijälle. Steve saa olla supernaisen rinnalla tasaveroinen, mutta kuolevainen sankari. Liittoutuneiden sotilas joutuu amatsonin silmän alle ilman rihman kiertämää, mutta Dianan ja Steven välinen syvä kiintymys rakennetaan huolella, jotta niin ensikohtaaminen kuin väistämätön ero olisivat yhtä sykähdyttäviä. Dianan ja Steven yhteistyössä ja kinastelussa maistuu klassisten parivaljakkojen kisailu, kuin Katharine Hepburn ja Cary Grant tai 60-luvun Herrasmiesagentti-televisiosarjan Diana Rigg ja Patrick Mcnee ottaisivat mittaa toisistaan.

Taistelupari saa vahvistusta ystäväjoukosta, jonka kärjessä juopottelevan skottitarkka-ampujan roolissa aina upea Ewen Bremner. Konnapuolella synkistelevät Danny Huston ja naamion takaa Elena Anaya (Iho jossa elän) sinappikaasua kehittelevinä superpahiksina. Brittien ylpeys David Thewliss saa rauhantahtoisena aatelispoliitikkona pitkästä aikaa mahtiroolin isossa elokuvassa.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori