SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
su 18.6.2017 klo 06:00 0

Kälviällä pienyhtyeiden loistoa

Kälviän musiikkileirin kirkkokonsertti ke 14.6. Kälviän kirkko.

Inkeri Tuikka

Kälviän musiikkileirin kirkkokonsertissa kuultiin nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa kantaesitys. Eräs aikuisopiskelijoista, Arto Kallio, tilasi teoksen Italiassa asuvalta ystävältään, koska oli vaikuttunut viimevuotisesta musiikkileiristä ja sen kirkkokonsertista syvästi. F. Rossin Fanfare kajahti komeasti pasuunatrion soittamana.

Kälviän musiikkileirin kirkkokonsertti oli tänäkin vuonna eri soitinryhmien kokoonpanojen upea taidonnäyte. Se olisi kelvannut sellaisenaan mainiosti soitinesittelykonsertiksi, sillä esitykset olivat lyhyitä ja ohjelma monipuolinen. Esiintymässä oli yhteensä 12 eri yhtyettä. Konsertti eteni erittäin sulavasti, sillä tilaa hyödynnettiin tehokkaasti: kun jousiorkesteri soitti kirkon etuosassa, ehti seuraava ryhmä jo asettautua soittovalmiiksi parvelle.

Joskus hyvissä konserteissa aika tuntuu pysähtyvän ja nyt-hetki venyy useiden minuuttien mittaiseksi, pitemmäksikin. Kirkkokonsertissa näin tapahtui Šostakovitšin Kamarisinfonian kohdalla, josta kuultiin neljäs osa Largo. Antin Salin Jouset soittivat, Ahti Valtonen johti. Pitkät äänet lipuivat eteenpäin vääjäämättöminä ja uhkaavina, ja hakkaavat aksentit katkaisivat ne kuin seinään. Jännite ei missään vaiheessa laantunut vaan kantoi yli herkkien soolokohtien ja tunnelmanvaihdosten. Soolot olivat kauniita, orkesterin soundi juuri sopivan karhea. Teos on omistettu toisen maailmansodan natsiterrorismin uhreille.

Nuorimpien jousiorkesterin, Virtuoso Futuro di Kälviän, esityskappale ei ollut helpoimmasta päästä. Piazzollan Muerte del Ángelissa kuultiin samettista soundia ja mehevää, balansoitua sointumattoa. Iskevyys varmasti lisääntyy seuraavaan konserttiin mennessä.

Huilutrion esitys oli mukaansa tempaava. M. Miuran teoksen Memory like a Silver Fluten toinen osa Red Ruby soljui ja helmeili upeasti. Soittajat antoivat teoksen hengittää, reagoivat toistensa pieniinkin sävymuutoksiin ja ajoituksiin. Klarinettikvartetti soitti L. Niehausin Simple Gifts – teos oli hyvin valittu ja hyvin harjoiteltu. Soinnuille annettiin aikaa soida, staccatorytmit olivat tarkkoja, yhtenäisiä ja leikkisiä.

Konsertin loppupuolella kuultiin melko ainutlaatuista kokoonpanoa: parikymmenhenkistä Rööriyhtyettä, joka luonnollisesti koostui oboeista ja fagoteista. Mukana oli eri-ikäisiä leiriläisiä sekä opettajia, ja tästä muodostui hyvin toimiva kokonaisuus, jonka rytmeissä oli eloisuutta ja soinnissa värikylläisyyttä.

Sekä Vaskiyhtye että Matalien vaskien yhtye soivat kumeasti ja komeasti, ja viimeksi mainitulla vain jotkin nopeat asteittaiset sävelkulut puuroutuivat. Käläviä Horns päätti konsertin majesteettisiin tunnelmiin ja Grande Messe de Saint Hubertin osiin Marche d'entrée, Gloria ja Sortie.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori