SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
pe 16.6.2017 klo 06:00 0

Kälviällä vitsinvääntö venyy

Teatteri Huvin Vuox: Poikamiehen pesäpuu. Käsikirjoitus Matti Wanne, ohjaus Anni-Veera Aitolahti. Ensi-ilta 13.6.

Anni Saari

Teatteri Huvin Vuox toimii Kokkolanseudun opiston ryhmänä, ja ohjaaja Anni-Veera Aitolehti kertoo ohjelmassa, että kurssilla on harjoiteltu improa ja fyysistä roolin luomista. Poikamiehen pesäpuu sisältääkin useita meheviä hahmoja, joiden fyysinen komiikka toimii hienosti. Katri Tuukkasen Haastemies ja Susanna Hietalan Alpe huvittavat. Harmi, että nämä hahmot ovat esityksessä sivurooleissa, eivätkä pääse enemmän esille.

Pääroolissa on Immu (Håkan Wiklund), tyhjäntoimittaja, josta naiset tykkäävät. Unelma (Heli Sundell) viihdyttää öisin, Signe (Pirkko Hautamäki) tarjoaa asuinpaikan, Irmeli (Päivi Heikkinen) mittaa verenpaineen ja Adalmiina (Päivi Hietala) takaa lainat. Naiset haluavat naimisiin, Immu ei, ja tätä ristiriitaa esityksessä sitten vatvotaan.

Immun mopokorjaamolla nähdään myös taiteilija Ruupens (Sakari Hautamäki), pankinjohtaja, haastemies ja romaneja. Kaikki jahtaavat toisiaan vuorotellen samassa pihassa. Käsikirjoitus on valitettavan ennalta-arvattava.

Huvin Vuox:n porukka on tehnyt hienoa työtä, sillä vuorosanat olivat hyvin muistissa, vaikka niitä on paljon. Dialogi kaipaa lisää nopeutta ja terävyyttä, ja sitä varmasti tulee, kun esityskerrat lisääntyvät. Kaksi ja puoli tuntia on esitykselle yleensäkin melkoinen kesto, ja Poikamiehen pesäpuussa siinä on paljon tyhjäkäyntiä. Varsinkin ensimmäistä puoliaikaa olisi pitänyt lyhentää reippaalla kädellä, sillä asetelmat kyllä selviävät nopeasti.

Huumori on vaativa laji. Naurun ei tarvitse olla korrektia, mutta kyllä harrastajateatterissakin voitaisiin miettiä sitä, millaista kuvaa näytelmä maailmasta rakentaa. Ennakkoluuloja vahvistetaan Poikamiehen pesäpuussa esittämällä taiteilija juoppona, helsinkiläinen ylimielisenä, naimattomat miehet ja naiset luusereina ja romanit huijareina. Romanipuku ei kuitenkaan kaikille suomalaisille ole roolivaate.

Myös sukupuoliroolit ovat erittäin asenteellisia ja vanhanaikaisia. Miksi pankinjohtajan pitää olla mies, jos häntä esittää nainen?

Yksi näytelmän hahmoista on romaninainen Veera (Sari Wiklund), ja huoneenlämpöisiä vitsejä heitellään tietysti esimerkiksi raveista ja povaamisesta. Mutta näytelmän toisella puoliskolla Veera nousee esiin vahvana naishahmona, ja Wiklund näyttelee niin hyvin, että esitystä katsoo mielellään. Näytelmä parantaa muutenkin huimasti tahtiaan loppua kohden.

Yleisön viihtyvyyttä kuitenkin huononsi merkittävästi ensi-illassa näyttelijöiden mikeistä koko esityksen ajan kuulunut pauke. Jos äänentoisto ei toimi kunnolla, sitä ei kannata käyttää ollenkaan, niin lähellä lavaa katsomo on.

Poikamiehen pesäpuussa käytetään musiikkia kohtausten väleissä, ja kappaleet on valittu taitavasti värittämään tunnelmia. Hyvää esityksessä on myös se, että siinä ei kiroilla.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori