SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
la 12.8.2017 klo 09:00 [päivitetty ma 10:54] 0

Opiskelijoiden valvonta kiristyi

Ulkomaalaisten opiskelijoiden oleskelu- lupien saanti vaikeutui, kun valvonta siirtyi poliisilta Migrille.
Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden opintojen etenemistä valvotaan entistä tarkemmin. Seula tiukentui, kun oleskelulupien käsittely siirtyi vuodenvaiheessa poliisilaitoksilta Maahanmuuttovirastoon. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vuoden opintojen jälkeen jatkolupaa ei herukaan yhtä helposti kuin ennen.

– Jatkolupien saamista on kiristetty muun muassa sillä tavalla, että Migri on alkanut edellyttää 45 opintopisteen suorittamista per lukuvuosi Kelan tavoin. Käsittääkseni poliisille on riittänyt 35 opintopistettä, kertoo Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden asiantuntija Varpu Jutila.

Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Anu Tarén myöntää, että linjat voivat tuntua entistä tiukemmilta.

– Kun opiskelijoiden jatkolupahakemukset siirtyivät Maahanmuuttoviraston käsiteltäviksi, linjoja on yhdenmukaistettu. Poliisilaitosten käytännöt jatkolupavaatimuksissa ovat voineet vaihdella, vaikka lainsäädäntö on kaikille sama, Tarén selittää.

Hän muistuttaa, että 45 opintopisteen rajaa voidaan soveltaa tapauskohtaisesti.

– Oppilaitoksille on kerrottu ohjeellisesta opintosuoritusrajasta useammassakin yhteydessä, mutta kaikki yksityiskohdat eivät toki ole tulleet esille.

Opiskelija, jonka opintopisteet jäävät uupumaan erityissyistä, saa entistä raivokkaammin todistella Migrille olevansa täyspäiväinen opiskelija.

Jutila ottaa esimerkiksi tapauksen, jossa gradu-vaiheen tutkinto-opiskelijan opintopisteet jäivät uupumaan terveyssyistä, ja hän sai jatkolupahakemukseensa hylkäävän päätöksen.

Migrin lisäselvityksessä opiskelijalta pyydettiin toimeentuloselvitys ja opintorekisteriote.

Lisäksi ohjelmakoordinaattori kirjoitti selvityskirjeen, jossa kerrottiin terveyssyistä ja todettiin, että opiskelijan tutkinto-ohjelma ja yliopisto puolsivat opintojen loppuun saattamista ja jatkoluvan myöntämistä. Myös lääkärintodistus vaadittiin. Ennen säännöt olivat löysemmät.

– Oppilaitoksen puoltokirje ja opiskelijan oma selvitys riittivät kyllä poliisille. Nyt uudistus, josta ei ole selväsanaisesti ja ajoissa edes tiedotettu korkeakouluja, aiheuttaa paljon lisätyötä, byrokratiaa ja turhaa hätää opiskelijoille, Jutila sanoo.

Suomalainenkaan opiskelija ei aina saa opintoja edistymään ajallaan. Tästä rangaistuksena on opintotukien takaisinmaksu Kelalle. Ulkomaalainen sen sijaan saa lentää paluulennolla takaisin kotimaahansa.

– Vaikuttaa siltä, että Migri yrittää saada haaviinsa maahantuloa ja maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäjiä, mutta päätyy ampumaan kärpästä tykillä.

Muutokset aiheuttivat lisätyötä ylioppilaslautakunnan työntekijöille.

– Uudet ohjeet ennen kesälomien alkamista aiheuttivat aika paljon hässäkkää. Suuri osa opiskelijoista on hakenut oleskelulupaa jo toukokuussa, Jutila kertoo.

Viranomaisten toiminta ei ole Jutilan mielestä ennustettavaa.

– Mielestäni nyt on menty hanuri edellä puuhun. Kun opiskelija saa kieltävän päätöksen, valituksen tehtailusta on vaivaa.

Lupa annetaan yleensä vuodeksi

EU- ja Eta-maiden kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Vaatimus oleskeluluvasta koskee vain EU- ja Eta-maiden ulkopuolisten valtioiden kansalaisia.

Oleskelulupaa tarvitsee yli 90 päivää kestäviin opintoihin. Alle 90 päivän opinnot kattaa viisumi.

Tilapäinen oleskelulupa myönnetään yleensä korkeintaan vuodeksi kerrallaan.

Maahanmuuttovirasto myöntää opiskelijalle jatkoluvan, jos edellytykset, joiden perusteella edellinen määräaikainen oleskelulupa myönnettiin, ovat edelleen olemassa. Opiskelijan täytyy siis edelleen olla kirjoilla oppilaitoksessa, ja edetä opinnoissaan suunnitellusti.

Jatkolupa voidaan myöntää myös muulla perusteella kuin edellinen lupa, jos ensimmäinen oleskelulupa voitaisiin myöntää tällä perusteella. Jos opiskelija esimerkiksi saa työpaikan, lupaa voidaan jatkaa.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori