SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
ke 13.9.2017 klo 12:56 [päivitetty ke 14:04] 0

Halpa-Hallin varatoimitusjohtaja Isohella: Aurinkovoima tuottaa konkreettista säästöä

Halpa-Hallin logistiikkakeskuksen katolle Kokkolaan on asennettu kaikkiaan 1 500 aurinkopaneelia. Aurinkosähköä kiinteistön tarpeisiin tuottava järjestelmä kattaa noin 5 000 neliömetriä koko 40 000 neliömetrin suuruisen kiinteistön kattopinta-alasta.

– Paneelien asentamisen jälkeen on tehtävä vielä jonkin verran kytkentä- ja sähkökeskustöitä. Saamme toivoaksemme aurinkosähköä omaan käyttöömme lähiviikkoina, Halpa-Hallin varatoimitusjohtaja Ari Isohella kertoo.

Keskusvaraston valtavalla katolla aurinkovoimala näyttää melko pieneltä.

– Uudet myymälät ovat pinta-alaltaan suurin piirtein sen kokoisia, kuin minkä nämä paneelit nyt peittävät, Isohella suhteuttaa.

– Aurinkovoimala tuottaa vuodessa sähköä keskimäärin 330 000 kilowattituntia vuodessa, eikä keskusvaraston katolle kannata suurempaa voimalaa tehdä. Ylijäämäsähkön voisi tietysti myydä ulos, on se täälläkin teknisesti mahdollista. Tällä hetkellä se ei vain ole taloudellisesti kannattavaa.

Oman tarpeen yli aurinkosähköä ei kannata tuottaa saatikka myydä, alhaisen markkinahinnan takia. Kun sähkö käytetään sen tuotantopaikalla, säästytään myös energiaverolta ja sähkönsiirtomaksulta.

Muurame, Närpiö, Kokkola, Kalajoki...

Halpa-Halli -ketju on asennuttanut jo aiemmin aurinkopaneelit kahden myymälänsä katoille.

– Muurameen paneelit asennettiin runsas vuosi sitten ja Närpiön aurinkopaneelit otettiin käyttöön tänä kesänä. Laskelmiemme mukaan aurinkopaneelit kattavat näiden myymälöiden energiantarpeesta 10 – 15 prosenttia.

Keskusvaraston kiinteistössä aurinkopaneelien hyöty on sitäkin suurempi, sillä logistiikkakeskuksessa ei ole, kuten myymälöissä, paljon energiaa syöviä kylmälaitejärjestelmiä.

– Kokkolan keskusvaraston energiantarve koostuu lähinnä valaistuksesta ja kiinteistölogistiikasta, joten arvion mukaan aurinkovoimalan tuotolla katetaan noin 20 prosenttia kiinteistön vuotuisesta energiantarpeesta.

Aurinkosähkö on ruvennut kiinnostamaan kauppaketjuja vuosi vuodelta yhä enemmän. Aurinkovoima sopii mainiosti ruokakaupan sähkön lähteeksi, sillä voimalan tuotanto on suurimmillaan juuri kesäkuukausina, jolloin kaupan sähkönkulutus on kovaa.

– Uuteen Kalajoen myymäläämme on seuraavaksi rakenteilla aurinkovoimala, joka on kooltaan suurin piirtein puolet Kokkolan keskusvaraston katolla olevasta. Sen päivittäinen tuotto on keskimäärin 160 kWp, Isohella kertoo.

Uutta rakennetaan energiaa säästäen

Aurinkovoimala tuottaa Isohellan mukaan konkreettisia säästöjä, sillä omavaraisuuden kasvaessa ulkoa ostetun sähkön tarve laskee.

– Nykyisinhän kaikki meidän uudet, rakenteilla olevat ja tulevat myymälät suunnitellaan lähtökohtaisesti sillä ajatuksella, että kiinteistöt kuluttaisivat mahdollisimman vähän energiaa.

Isohellan mukaan pyrkimys energian säästämineen näkyy kaikissa valinnoissa.

– Myymälät on valaistu ledeillä ja kaikissa uusissa kylmälaitteissa on myös ovet tai kannet estämässä energian karkaamista.

Halpa-Hallin suunnitelmissa on tarkastaa koko nykyinen myymäläverkko tulevina vuosina sillä silmällä, voisiko ainakin osaan ketjun jo olemassa olevista myymälöistä asentaa aurinkovoimalat.

– Aurinkovoimalan asentamiseen on tietenkin omat reunaehtonsa, lähtien nyt vaikka kattojen lujuusvaatimuksista. Meidän on oltava täysin vakuuttuneita siitä, että kattojen rakenteet kestävät voimalan lisäksi myös talvella satavan lumen painon, Ari Isohella sanoo.

Riikka Sipilä, teksti

Jukka Lehojärvi, kuva

Aurinkoenergian kannattavuus

Aurinkosähköjärjestelmillä voidaan tuottaa paikallista ympäristöystävällistä energiaa.

Kannattavimpia investoinnit ovat kiinteistöissä, joissa kuluu kesäaikana runsaasti sähköä ja joissa tuotetun sähkön pystyy kuluttamaan itse.

Esim. toimitilarakennuksissa aurinkosähkö vähentää ostosähkön määrää juuri silloin, kun rakennukset kuluttavat sähköä eniten ilmastointiin.

Kiinteistön omaan käyttöön tuotetun sähkön kannattavuus johtuu siitä, ettei siitä tarvitse maksaa kulutusperusteisia siirtomaksuja eikä energiaveroja.

Yritykset ja kunnat voivat saada aurinkovoimalainvestointiin Työ- ja elinkeinoministeriön energiainvestointiavustusta.

Lähde: Aalto-yliopiston FinSolar -portaali

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori