MAINOS

Kauneusvirheitä ei huomata, kun katse kiinnittyy asetelmiin

Sisusta pienesineillä erilaisia tunnelmia. Tiina Suomi on jäänyt asetelmiin koukkuun.

Ti 14.11.2017 klo 16:00
Tuulia Viitanen, teksti, Pekka Rautiainen, kuvat

Tiina Suomi rakastaa kauniita yksityiskohtia. Hän tekee asetelmia kotinsa kuistille, olohuoneeseen ja ruokailutilaan liki päivittäin.

Kun asetelma on valmis, Suomi laittaa kuvan Instagramiin.Instagramia ja Pinterestiä seuratessa moni miettii, onko kyseessä oikea koti. Onko kuvissa vain edustustilat ja lainakalusteet vai ovatko hienot sisustuskuvat oikeasti kuvaajan kotoa?

Suomi tietää tunteen, sillä hän seuraa tiiviisti itsekin sisustuskuvia Instagramissa ja Pinterestissä.

Suomella kaikki kuvissa näkyvät esineet ovat omia, mutta ammatikseen bloggaavat sisustajat tekevät monien maahantuojien ja sisustusliikkeiden kanssa kaupallista yhteistyötä.

Asetelmiin vanhoja astioita

Kun Suomi saa idean, hän katsoo, onko kotona asetelmaan tarpeellisia esineitä, kukkia ja liinoja.

Vierashuoneessa onkin laatikoittain sisustusesineitä, jotka odottavat pääsyä esille. Viimeksi Suomen äiti toi matkalaukullisen vanhoja astioita asetelmia varten.

Jos omista varastoista ei löydy mieleisiä, Suomi suuntaa pihalle, metsään tai kauppoihin.

– Haluan kuviin vaihtelua. Vaikka moni esine näyttää toisessa yhteydessä erilaiselta, pitää esineitä vaihdella, jotta mielenkiinto säilyy.

Luonnosta saa myös paljon oksia, kukkia, heiniä ja kiviä, joita voi hyödyntää asetelmissa.

Suomi sekoittaa asetelmiin perintöesineitä, markettituotteita ja sisustuskauppojen helmiä. Hän rakastaa kukkia.

– Marketeista saa edullisia kukkia. Kukkakaupoista voi ostaa myös irtokukkia, ja niistä voi tehdä huolettomamman asetelman kotona.Vanhassa 1940-luvun puutalossa ensimmäiset asetelmat tulevat vastaan jo portailla. Asetelmat jatkuvat kuistilla, eteisessä ja olohuoneessa.

Olen sarjasisustaja

Hämeenlinnalainen Tiina Suomi on työskennellyt pitkään pankkialalla, mutta lapsen syntymän jälkeen jäänyt kotiäidiksi. Lapsi on nyt 10-vuotias ja äidillä on hyvin aikaa paneutua sisustamiseen, josta hän haluaisi tavalla tai toisella itselleen uuden työn.

– Tykkään laittaa kotia. Joku on joskus sanonut olevansa serial decorator, niin minä olen juuri tällainen sarjasisustaja.

Suomi vaihtelee taulujen paikkoja usein ja asetelmat vaihtavat muotoaan ja paikkaa liki päivittäin.

Tehdessä myös oppii.

– En ole saanut mitään koulutusta. Inspiroidun muiden kuvista ja sitten vain teen ja kokeilen.

Hän tarvitsee asetelmia rakentaessaan rauhaa ja aikaa.

– Siirtelen, katson ja muutan. Saatan hioa yhtä kuvaa varten asetelmaa todella kauan, jotta kaikki on juuri siten, mikä miellyttää minua.

Tyyli tulee Yhdysvaltojen itärannikolta
Maalaisromanttinen tyyli on Suomen mieleen. Hän ihailee myös Yhdysvaltojen itärannikon tyyliä. Siihen viittaa myös sosiaalisen median tilien Instagramin ja blogin nimi House at Hämptons.

Sisustustuuli tulee Yhdysvaltojen itärannikolta New Englandista. Hampton stylessä kyse on merellisyydestä ja selkeydestä – ajattomuudesta.

– Estetiikka on kiinnostavaa, sillä moni asia on kaunista. Pidän myös tyylien sekoittamisesta.

Sama sisustustyyli ei ulotu kuitenkaan vanhan puutalon kellarikerrokseen.

– En ajattele, että joka paikassa pitää olla samanlaista. Meillä alakerta on tehty modernimmaksi kuin keski- ja yläkerta. Suomi kuvaa toistaiseksi kaikki kuvat kännykällään.

– Se on vain yksi kuva. Eihän se kerro koko totuutta, vaikken juurikaan käsittele kuvia.

Kuvissa kaikki on kaunista ja idyllistä. Suomi uskookin, että kauniilla yksityiskohdilla voi viedä huomion pois kauneusvirheistä.

Riko yhtenäisyys

Unohda säännöt. Ole rohkea. Käytä mielikuvitustasi.

Asetelmia voi tehdä edullisesti. Luonnosta saa paljon materiaaleja, jotka eivät maksa mitään. Myös kasvikset ja hedelmät tuovat asetelmiin eloisuutta.

Rakenna asetelma tiiviiksi, sillä ripottelu ei ole houkutteleva. Yleensä joku suurempi esine sitoo asetelman osaset yhteen.

Muista korkeuserot. Kaikki esineet eivät saa olla samankorkuisia ja -kokoisia.

Käytä esineissä paritonta määrää. Riko yhtenäisyys.

Isoon tilaan kannattaa tehdä suuri asetelma, pieneen tilaan pienempiä esineitä.

Coco Chanel on kehottanut asusteiden käyttämisessä ottamaan aina yhden pois. Asetelmissa toimii sama sääntö. Ota yksi esine pois, jotta lopputulos on rauhallisempi ja tyylikkäämpi.

Miten pääsee eroon sokeritoukista?

Elina Pajunen

Hopeakylkinen juova vilahtaa nopeasti lattianrakoon, kun kylpyhuoneeseen sytytetään yhtäkkiä valot. Sokeritoukka!

Kuinka sokeritoukista pääsee eroon, Marttojen johtava asiantuntija Asta Kuosmanen?

– Hyväksi havaittu keino on kaataa kuumaa vettä viemäriin siinä huoneessa, jossa sokeritoukkia on nähty. Keitä vesi riittävän kuumaksi vaikka vedenkeittimellä. Laske viemäriin vettä joka ilta ainakin viikon ajan.

– Imuroi myös lattian- ja listojen raot pölystä ja liasta.

– Kuumalla vedellä kannattaa ehdottomasti aloittaa, mutta jos se ei toistuvan käytönkään jälkeen auta, voi käyttää pyretriinipitoisia suihkutteita.

Millaisissa olosuhteissa sokeritoukat viihtyvät?

– Sokeritoukka viihtyy kosteissa ja lämpimissä tiloissa, erityisesti kylpyhuoneiden viemäreissä. Joskus niitä saattaa vilahtaa keittiössäkin.

– Sokeritoukat viihtyvät paremmin epäsiisteissä paikoissa, sillä ne syövät kaikkea sitä töhnää, mitä viemäreistä ja lattianraoista löytyy, kuten hiuksia, ihosolukkoa ja muuta likaa.

– Jos sokeritoukkia alkaa olla erityisen paljon, kannattaa varmistaa, ettei asunnossa ole kosteusvauriota, sillä sokeritoukat syövät myös sienirihmastoa.

Onko sokeritoukista haittaa?

– Niistä ei ole varsinaisesti muuta haittaa, kuin että ne ovat epämiellyttäviä. Sokeritoukat voivat myös siirtyä putkistoja pitkin asunnosta toiseen.

– Jos kuuma vesi ei auta, sokeritoukista ei omin neuvoin pääse eroon tai jos koko talossa alkaa olla sokeritoukkia, kannattaa pyytää hyönteisten torjunnan ammattilaiset apuun.

"Hyväksi havaittu keino on kaataa kuumaa vettä viemäriin."

Asta Kuosmanen

#

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

Lounastori
Lounaspaikat tänään

Fingerpori