keskiviikko 12.12.2018 | 14:08
UUTINEN | KP24

Paikallisuutisia verkossa joka päivä

To 7.12.2017 klo 14:35
Kalajokilaakso-lehden digitaaliset palvelut ovat saaneet uuden visuaalisen ilmeen ja uudistuneet perusteellisesti muullakin tavoin. Lehden tilaajille suurin muutos on se, että paikalliset uutiset on sähköisesti luettavissa joennen paperilehden ilmestymistä.

Suurin osa paikallisuutisista avataan digilehdessä tilaajien luettavaksi heti, kun toimittajat saavat ne valmiiksi. Tämä koskee sekä pieniä sähketyyppisiä uutisia että suurempia uutisia kuvineen.

– Sähkeuutiset ovat kaikkien vapaasti luettavissa. Pääosin ne ovat onnettomuusuutisia, nopeita uutisia tapahtumista tai esimerkiksi tiiviitä kuntauutisia, päätoimittaja Seppo Kangas kertoo.

Sen sijaan isommat, suurempaa työmäärää vaativat uutiset, reportaasit, henkilöjutut sekä kolumnit ja pääkirjoitukset ovat tilaaja-aineistoa eli avautuvat luettaviksi vain tilaajille. Jatkossa lehti tekee myös levikkikampanjoita, joiden yhteydessä vapaasti luettavaksi avataan muutamia juttuja lukijaa kohti.

– Kampanjoilla haluamme antaa ei-tilaaja-asiakkaillemme tilaisuuden tutustua digitaalisiin sisältöihin, päätoimittaja Kangas mainitsee.

Myös ei-uutisellinen aineisto, josta tyyppiesimerkki on lehden Meidän kesken -osion henkilöjuttu, ajastetaan tilaajille luettavaksi ennen kuin paperilehti ilmestyy. Käytännössä miltei koko paperilehden sisältö on digilehdessä luettavissa ennen paperilehden ilmestymistä.

– Haluamme palvella maksavia tilaaja-asiakkaitamme entistä paremmin niin, että lehden sisällön voi lukea missä tahansa ja milloin se asiakkaalle parhaiten sopii. Moni haluaa kuitenkin jatkaa myös paperilehden tilausta, ja se on meille yhtä arvokasta.

Kestotilaaja saa digilehden lukuoikeudet ilman eri maksua kirjautumalla palvelun käyttäjäksi. Digilehden voi tilata erikseen ilman, että paperilehti tulee kotiin.

– Digilehden tilausvaihtoehtoja kehitetään koko ajan niin, että on mahdollista tilata lyhyitä jaksoja tai pitempiä. Myös yksittäisten juttujen maksullista lukumahdollisuutta harkitaan.

Keskiviikon ilmaisjakelulehden sisältöjä julkaistaan samalla tavalla ennakkoon digilehdessä tilaaja-asiakkaille. Keskiviikon näköislehti säilyy vapaasti luettavana.

– Myös maanantain ja perjantain näköislehdet säilyvät tilaajien käytettävissä. Ne ilmestyvät luettaviksi paperilehden ilmestymispäivää edeltävänä iltana iltakymmeneltä, Seppo Kangas kertoo.

Näköislehti tarkoittaa sähköistä lehteä, joka on painetun lehden näköinen ja sisältää kaiken saman materiaalin kuin paperilehti.

Kalajokilaakson digilehdessä julkaistaan jo nyt enemmän aineistoja kuin paperilehdessä. Esimerkiksi kuvia yhdessä jutussa saattaa olla moninkertainen määrä paperilehden juttuun verrattuna.

Lähitulevaisuudessa digilehteen saadaan paremmin myös videoita.

– Digilehti on paljon jo nyt enemmän kuin paperilehti, mutta mitä se voi tulevaisuudessa, sitä ei kukaan vielä tiedä, päätoimittaja Kangas toteaa.

Digilehti on myös vuorovaikutteinen lähes reaaliajassa. Lukijat voivat osallistua digilehden tekemiseen kommentoimalla juttuja. Keskustelut moderoidaan eli ennakkotarkastetaan ennen julkaisua. Siksi esimerkiksi yöllä jätetyt kommentit julkistuvat vastaa aamulla.

Uudistuksen taustalla on osaksi Keskipohjanmaa-konsernin uusi toimitusjärjestelmä, joka on rakennettu palvelemaan entistä paremmin nimenomaan digitaalista julkaisemista.

#
Lounastori
Lounaspaikat tänään

Fingerpori