UUTINEN | KP24

Harri Jokela huolehtii yrittäjien jaksamisesta ja terveydestä

La 13.1.2018 klo 09:30

Jostain syystä työkaverit pitävät Reisjärven uutta yrityspalvelupäällikkö Harri Jokelaa totuuden torvena, jolta pyydetään usein apua uusien ideoiden puntaroimiseen.

– Kuulen aika usein sanat: ”Harri, sanos nyt jotain kriittistä”. En tiedä mistä se johtuu. Ehkä siitä, että osaan nähdä asioissa aina useita eri puolia. Minulla on vilkas mielikuvitus ja tykkään ideoida vapaasti – mielellään totuttuja tapoja rohkeasti haastaen, mutta ehkä minulla on kuitenkin kykyä nähdä oman innostukseni ohi se, voiko idea oikeasti toimia, Jokela pohtii.

Jokela pitää tätä piirrettä hyvin tärkeänä uudessa työssään, sillä mitäpä muuta, kuin monialaista näkemystä elinkeinoasiamiehen tehtäviä hoitavalta ihmiseltä odotetaan.

– Yrittäjyydestä haaveilevia on haastettava pohtimaan ideaansa usealta kannalta, samoin jo toimivia yrittäjiä uuden kynnyksellä.

Harri Jokela on työskennellyt lähes koko aikuisikänsä yrittäjien parissa.

– Olen pientilallisen poika Nivalasta ja asun tätä nykyä kotipaikallani, missä kasvatan sivutyönä pääasiassa rehuviljaa. Aikaisemmin meillä oli hevostila ja kasvatin kuivaa heinää, mutta se kävi liian raskaaksi ja lopulta luovuimme hevosista kokonaan.

Ennen yrityspalvelupäällikön virkaa, Jokela työskenteli Kerttu Saalastin Instituutissa 12 vuotta mikroyrittäjyyden parissa ja sitä ennen hän työskenteli Uudenmaan TE-keskuksen yritystutkijana.

– Nuorempana tein opettajan sijaisuuksia Nivalassa sekä aikuiskoulutukseen liittyviä hommia Haapajärvellä. Mikroyrittäjät ovat kuitenkin suurin mielenkiintoni kohde ja siksi koen nykyisen työni unelma-ammattina. Onhan Reisjärven yrityksistä yli 94 prosenttia mikroyrityksiä.

Jokela toimii puolet ajastaan Reisjärven elinkeinoasiamiehenä ja puolet NIHAKin erilaisissa hankkeissa. Jokela astui vuoden vaihteessa eläkkeelle jääneen Ossi Turusen saappaisiin vuoden alussa, ja on ehtinyt käydä tutustumassa paikan päällä jo joihinkin yrityksiin.

– Liimataisen Timo on tutustuttanut minua paikkoihin ja vuosi on alkanut positiivisissa merkeissä. Reisjärvellä on kova tekemisen meininki ja työttömyysaste yksi maakunnan alhaisimmista.

Jokela kantaa suurta huolta mikroyrittäjien jaksamisesta ja terveyden seurannasta.

– Liian harva pienyrittäjä kiinnittää omaan terveydentilaansa ja jaksamiseensa riittävästi huomiota. Jos työ on pelkkää rästilistan läpikäymistä päivästä toiseen, se vie voimat keneltä tahansa, eikä uutta enää synny.

Jokela puhuu omakohtaisista kokemuksista, sillä noin kaksi vuotta sitten hän oli lähellä itse uupua.

– Hevostalli ja päivätyö plus maanviljely olivat liikaa. Kun kaiken päälle tuli vielä kaksi huonoa kesää, stressi pääsi päälle pahemman kerran. Onneksi ymmärsin itse järjestää elämäni uusiksi. Muutin viljelysuuntaa ja lopetimme vaimoni kanssa pitämämme tallitoiminnan. Opettelin tekemään asioita tietoisesti paljon hitaammin. Nyt ajattelen niin, että jos päivän aikana huomaa tehneensä jotain sellaista, mitä alun perin ei ollut suunnitellut, ollaan hyvällä tolalla. Se tarkoittaa sitä, että ihmisellä on aikaa katsella ja tarttua asioihin silloin, kun se hyvältä tuntuu.

Iso osa Suomen mikroyrittäjistä ei kuulu työterveyshuollon piiriin lainkaan.

– Voi olla niinkin, että yrittäjä on ostanut palvelun työntekijöilleen, mutta ei itselleen. Moni yrittäjä kokee nykyisen työterveysjärjestelmän jäykkänä ja aikaa vievänä, eikä kahden vuoden välein saatava vikalista houkuttele. Jotain tarttis tehrä, sillä yrittäjä on kuitenkin yrityksen tärkein henkilö. Jos hänelle sattuu jotain, koko yritys voi lakata toimimasta.

Satu Kangas-Viljamäki

#
Fingerpori