UUTINEN | KP24

Pyhäjärven jäätilanne on petollinen

La 13.1.2018 klo 13:30 [päivitetty pe 13:44]

– Joka vuosi tulee sanottua, että nyt on kaikki nähty, mutta silti aina jotain uutta tulee vastaan, ihmettelee pyhäjärvinen ammattikalastaja Marko Tenhunen.

Tänä vuonna Tenhunen on odottanut monen muun kalastajan lailla Pyhäjärven jäätymistä marraskuun ensimmäisistä pakkasista lähtien. Tavallisesti talvikalastuksen makuun on päästy jo joulukuussa, mutta tänä vuonna odotusaika on ollut erityisen pitkä.

– Nyt ollaan sellaiset neljä viikkoa myöhässä tavanomaisesta, yleensä joulukuun puolivälissä on päästy verkoille, Tenhunen arvioi.

– Marraskuussa oli jo kunnon pakkasjakso, mutta sen jälkeen on ollutkin lauhempaa.

Pyhäjärven jäätilanne on kokeneemmallekin järvellä kulkijalle haastava. Järven pinta on lumisimmilla kohdilla tällä hetkellä kuin tilkkutäkki, jossa sulakohdat voivat yllättää aivan yhtäkkiä parinkymmenen sentin jään jälkeen.

– Jäätä on paikoitellen, mutta se voi loppua aivan yhtäkkiä. Esimerkiksi Kirkkoselällä ja Maaselänlahdella on enemmänkin huonoja kohtia. Tilanne on petollinen, Tenhunen kuvaa.

Teräsjäätä Pyhäjärvellä on siis heikosti. Jäätynyttä sohjoa eli kohvaa on monin paikoin eikä se kestä jäällä liikkujaa. Viime päivien pakkaset ovat kovettaneet jään pintaa, mutta runsas lumipeite tekee silti tehtävänsä.

– Tässä tilanteessa lumi on vähän liian hyvä eriste. Tarvittaisiin kunnon pakkasjakso viikon ajaksi, sitten voisi odottaa, että järvi on kunnolla jäässä.

Seitsemän vuotta ammattikalastajana toimineen Tenhusen mukaan talvikalastusaika on supistunut viimeisen 15 vuoden aikana useilla viikoilla.

– Muutos on radikaali. Ennen talvikalastus kesti marraskuulta toukokuulle. Nyt on hyvä, jos päästään tammikuusta huhtikuun puoliväliin.

Tenhunen aikoo kaikesta huolimatta aloittaa pikkuhiljaa talvikalastamisen ja kuhaverkoille hänellä on tiedossa etukäteen tutkittu reitti. Kalaa hän toimittaa pääasiassa Ouluun Hätälälle sekä paikallisille yksityishenkilöille.

– Kysyntää kyllä olisi, mutta tarjontaa ei nyt vielä ole.

Ammattikalastajan näkökulmasta tilanne näyttää huonolta. Viimeiset kaksi kuukautta on kulunut odotellessa.

– Tämä on näitä ammatinvalintakysymyksiä. Kyllä tilanne vielä paremmaksi muuttuu.

Arja Kangas

#
Fingerpori